MENIU

Un piteștean și-a făcut testamentul după ce medicul i-a refuzat banii

<p>Un piteștean și-a făcut testamentul după ce medicul i-a refuzat banii</p>

Protecția Pacienților primește sute de reclamații despre problemele din sistemul de sănătate, însă niciun român nu a reclamat până acum mita pe care a dat-o la doctor.

Peste 50 la sută dintre români oferă bani sau atenții tuturor categoriilor de personal medico-sanitar, de la medici și asistente, la brancardieri și agenți de pază, relevă ultimul studiu coordonat de Ministerul Sănătății și Asociația pentru Implementarea Democrației.

Raportul arată și faptul că fenomenul corupției din sistemul de sănătate este întreținut, în mare parte, de către pacienți, prin oferirea voluntară de „atenții” către medici.

Există însă și un efect foarte trist al șpăgii, sau al nevoii „tradiționale” de a da bani la medic, afirmat, pentru „Evenimentul zilei”, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).

Fenomenul corupției este întreținut de pacienți, însă, nu mai e un secret și faptul că sunt foarte mulți medici care cer bani „pe față”

„Sunt zile în care primim chiar și sute de plângeri, pe mail, despre medici care nu-și fac treaba, despre faptul că nu există medicamente în spitale sau plângeri în ceea ce privește cazurile grave de malpraxis. Anul acesta, de exemplu, nu am primit însă nicio plângere în ceea ce privește darea de mită în spitale. Asta ne duce cu gândul la faptul că pacienții români întrețin, în mare parte, acest fenomen și sunt împăcați cu situația. Cu alte cuvinte, problema corupției în spitale pleacă în primul rând de la pacienți”, a explicat șeful ANPP.

Potrivit specialistului, șpaga la medic are și un efect psihologic extrem de pervers.

„În schimb, am primit plângeri de la pacienți care ne-au reclamat faptul că medicul le-a refuzat atenția. Unul dintre cazuri a fost foarte grav, al unui pacient din Pitești, cu noduli tiroidieni, căruia medicul i-a refuzat banii. Ei bine, pacientul a intrat într-o depresie foarte severă și a fost ajutat de către noi cu un psiholog. A încercat ulterior să meargă la medic cu un cadou, dar a fost refuzat din nou. După acest nou refuz, bărbatul și-a făcut testamentul, crezând că este în stare gravă și că va muri pentru că a fost refuzat de cadrul medical. În realitate, cazul nu este unul foarte grav, bărbatul trăind cu acești noduli. Dar în continuare are probleme din cauza depresiei și nu poate accepta că medicul nu a vrut să ia acei bani din principiu. Dar, repet, am avut mai multe plângeri asemănătoare”, a afirmat Vasile Barbu.

Mai multe articole despre:
pacienţi protectia pacientilor spaja la medic