MENIU

Un pahar de suc acidulat băut zilnic te ucide încet, arată un nou studiu

Foto/Arhivă

Un nou studiu îngrijorător arată cât de dezastruoase pot fi efectele băuturilor carbogazoase. Consumul excesiv de suc acidulat a fost asociat cu un risc crescut de boli, in special afecțiuni cardiovasculare.

Asociația Americană a Inimii afirmă că femeile ar trebui să se limiteze la șase lingurițe de zahăr pe zi, iar bărbații la maximum nouă.

Cu toate acestea, un singur pahar de 350 ml de băutură carbogazoasă conține zece lingurițe de zahăr.

În 2015 a fost publicat un studiu care a urmărit 118.000 de bărbați și femei timp de 30 de ani. Fiecare dintre ei a băut zilnic o băutură zaharoasa de 350 ml.

În urmă acestui studiu, s-a constatat că acest obicei creștea riscul de deces cu 7%, riscul de deces prin cancer cu 5% și riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare cu 10%.

Bonnie Leibman este directorul de nutriție la Centrul pentru Știință în Interesul Public și a declarat la acel moment: „Băuturile zaharoase duc la creșterea în greutate, iar orice creștere în greutate crește riscul unor afecțiuni precum boală cardiacă, diabetul de tip 2 și chiar anumite tipuri de cancer.”

„Băuturile răcoritoare sunt alcătuite din apă carbonatata, și există unele cercetări preliminare care sugerează că apă carbonatata poate crește nivelurile hormonului foamei, grelina, ceea ce poate face că cineva să simtă mai multă foame și să conducă la creșterea în greutate”, explică și Nancy Farrell Allen de la Academia de Nutriție și Dietetică.

Acest studiu sugerează că ar trebui să bei sucuri acidulate îndulcite doar o dată pe luna sau chiar mai rar. O băutură răcoritoare obișnuită conține 39 de grame de zahăr. Această depășește maximul recomandat de Asociația Americană a Inimii. Aceștia recomandă nu mai mult de 25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați.

Riscuri la care te supui când bei suc acidulat

Consumul excesiv de sucuri acidulate (sucuri carbogazoase) poate avea mai multe efecte nocive asupra sănătății tale. Iată câteva dintre aceste efecte.

Diabet de tip 2

Zahărul adăugat din sucurile acidulate poate determina creșterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge, iar consumul regulat pe termen lung poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2. Sucurile acidulate sunt bogate în calorii și zahăr adăugat. Consumul regulat și excesiv poate duce la creșterea în greutate și la acumularea de grăsime viscerală, ceea ce crește riscul de obezitate.

Afecțiuni dentare

Aciditatea sucurilor carbogazoase poate deteriora smalțul dentar, crescând riscul de carii dentare și sensibilitate dentară.

Consumul de suc acidulat cauzează probleme digestive

Din cauza acidității și a conținutului de zahăr, sucurile carbogazoase pot duce la tulburări digestive, cum ar fi balonare, flatulență și disconfort gastric.

Tulburări metabolice

Consumul excesiv de zahăr și calorii goale poate perturbă metabolismul normal al organismului, crescând riscul de afecțiuni metabolice precum sindromul metabolic.

Risc cardiovascular

Consumul crescut de zahăr poate crește tensiunea arterială și nivelul de trigliceride din sânge, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Dependență de zahăr

Sucurile acidulate pot crea o senzație de dependență de zahăr, ceea ce poate duce la un ciclu nesănătos de consum.

Risc de cancer

Unele cercetări sugerează că un consum excesiv de zahăr poate crește riscul de dezvoltare a unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal.

Nici consumul de suc acidulat cu îndulcitori nu e o opțiune

Studiul a constatat că persoanele care consumă băuturi răcoritoare dietetice se îngrașă, de fapt, mai mult și mai rapid decât cele care optează pentru varianta obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt de fapt mai dulci decât cei utilizați în băuturile răcoritoare obișnuite, rezultând consumul (și dorința) de mai mult zahăr. Un studiu arată că cei care consumă băuturi îndulcite artificial au un risc cu 26% mai mare de deces. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a publicat în luna iunie 2023 un raport care demonstrează că indulcitorul aspartam are mai multe riscuri pentru sănătate decât se cunoștea până în prezent.

SURSA

 

Mai multe articole despre:
sucuri acidulate un pahar de suc pe zi