MENIU

UN ORAŞ ÎNTREG, MUTAT cu totul din cauza terenului destabilizat de minerit

Oraşul Kiruna din Suedia este o localitate minieră, cu o vechime de peste un secol în minerit

Oraşul Kiruna din Suedia este o localitate minieră, cu o vechime de peste un secol în minerit (feros), dar exploatarea intensă a resurselor de fier de aici a adus o serie de dezavantaje locului, cel mai periculos dintre ele fiind faptul că terenul de sub localitate s-a destabilizat şi ameninţă să înghită oraşul.

Crăpăturile apărute în pământul pe care este ridicat oraşul nu au rămas indiferente pentru autorităţi, care au lansat o competiţie internaţională adresată firmelor de arhitectură cu scopul relocării întregului oraş. Competiţia a fost câştigată de firma suedeză White Arkitekter, care a propus un plan (Kiruna 4-Ever) de relocare graduală a localităţii, pe durata mai multor decenii. Kiruna a fost fondat în anul 1900 de către o companie minieră cu capital de stat, iar de atunci încoace s-a lucrat necontenit la exploatarea fierului în zonă.

Acest fapt a dus la apariţia unor crăpături periculoase în sol, chiar sub clădirile oraşului. În aceste condiţii, relocarea celor aproape 20.000 de locuitori ai oraşului este mai mult decât necesară, scrie totb.ro.

Planul propus de arhitecţii suedezi este avangardist şi, totodată, practic: va muta, încetul cu încetul, oraşul dependent de minerit de la vest către est, în mai multe etape, pe durata mai multor decenii. Întâi va fi creată o nouă rută centrală principală, care va merge de la vest la est, prin centrul de acum al oraşului; apoi, treptat, va creşte gradul de activitate şi ocupare din partea estică şi va descreşte activitatea din partea vestică, unde clădirile vor fi, încetul cu încetul, dezafectate.

Mai multe articole despre:
Suedia minerit oraş mutat