MENIU

Un nou vaccin anti gripal a fost realizat de MODERNA. Serul folosește tehnologia ARN mesager. Rezultatele: mai slabe decât ale serurilor existente

Moderna ARN anti gripal FOTO: profimedia

Compania americană Moderna a anunţat vineri că vaccinul său experimental dezvoltat împotriva gripei şi bazat pe tehnologia ARN mesager a furnizat rezultate promiţătoare într-o fază incipientă a unui studiu clinic, dar mai slabe decât cele generate de serurile de acelaşi tip care există deja pe piaţă, în special în ceea ce priveşte persoanele vârstnice, informează Reuters.

Compania Moderna, al cărei sediu general se află în oraşul Cambridge din statul american Massachusetts, a precizat în cadrul unei prezentări oficiale pentru investitori, că nivelurile de anticorpi generate de vaccinul său antigripal, conceput pentru a neutraliza toate cele patru tulpini principale ale virusului gripal, nu au fost la fel de robuste pentru categoria vârstnicilor precum cele furnizate de vaccinul antigripal Fluzone HD produs de compania Sanofi.

Acest vaccin-candidat, denumit mRNA-1010, are la bază tehnologia ARN mesager, care se află şi în spatele vaccinurilor anti-COVID-19 produse de Moderna şi Pfizer-BioNTech. 

După succesul uriaş al vaccinurilor cu ARN mesager în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, producătorii farmaceutici din lumea întreagă se grăbesc să profite de această tehnologie şi să dezvolte vaccinuri împotriva altor boli, inclusiv împotriva gripei.

Datele comunicate vineri, deşi sunt preliminare, plasează Moderna înaintea altor producători farmaceutici, inclusiv în faţa rivalului său Pfizer, care testează la rândul lor vaccinuri antigripale bazate pe tehnologia ARN mesager.

Moderna a anunţat, de asemenea, că dezvoltă un vaccin pan-respirator cu rapel anual, care va ţinti numeroase virusuri, inclusiv COVID-19, virusul gripei şi virusul respirator. 

Un alt producător de vaccinuri, Novavax, testează la rândul său în această perioadă un vaccin combinat împotriva gripei şi COVID-19, care a arătat rezultate promiţătoare în studii preclinice. 

Mai multe articole despre:
vaccin coronavirus covid pandemie