MENIU

Un NOU studiu CONTROVERSAT: Imaginile de satelit sugerează că infecția cu SARS-CoV-2 ar fi apărut mai devreme în Wuhan

O creștere aparentă a traficului în afara spitalelor din Wuhan din august 2019 poate sugera ca infecția cu virusul SARS-CoV-2  ar fi lovit zona mai devreme decât a fost raportat, spune un studiu al cercetătorilor de la Harvard, citat de BBC.

Potrivit studiului citat, imaginile din satelit arată o creștere a traficului în afara a cinci spitale din orașul chinez Wuhan, considerat epicentrul epidemiei de coronavirus din China, de la sfârșitul lunii august și până în decembrie.

Vârful de trafic a coincis cu creșterea căutărilor în mediul online în ceea ce privește simptome precum “tusea” și “diareea”.

China susține însă că studiul este „ridicol” și acuză că acesta este bazat pe informații „superficiale”.

Din informațiile făcute publice până în prezent, virusul ar fi apărut pentru prima dată în China în luna noiembrie a anului trecut, după ce autoritățile chineze au raportat către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) un focar de pneumonie cu o cuză necunoscută la data de 31 decembrie 2019.

“În mod clar, a existat un anumit nivel de perturbare a calității vieții sociale care a avut loc cu mult înaintea a ceea ce a fost identificat anterior ca începutul pandemiei de coronavirus”, a spus, pentru ABC news, dr. John Brownstein, care a condus cercetarea.

Ce spune, mai exact, studiul?

Cercetătorii au examinat datele dintr-un satelit comercial din afara celor cinci spitale din Wuhan, comparând datele de la sfârșitul verii și toamnei lui 2018 cu aceeași perioadă de timp din 2019.

Într-un caz, datele au relevat 171 de mașini parcate în parcarea unuia dintre cele mai mari spitale din Wuhan, spitalul Tianyou, în octombrie 2018.

Un an mai târziu, fix în aceeași perioadă și același loc, s-a constatat prezența a 285 de mașini, respectiv o creștere cu 67%. În plus, în aceeași perioadă s-a constatat și o creștere a căutărilor în online pentru cuvinte asociate simptomelor de coronavirus pe motorul de căutare chinez Baidu.

"Este vorba despre o creștere a informațiilor care indică faptul că ceva se petrecea în Wuhan la acea vreme”, a mai spus dr. John Brownstein.

Acesta a recunoscut însă că este nevoie, în continuare, de realizarea unor studii suplimentare pentru a vedea ce s-a întâmplat, de fapt, acolo, dar și pentru ca oamenii să învețe cu adevărat despre modul în care aceste focare apar în rândul populației. "Deci, acesta este doar un alt punct de vedere (cu sensul de o altă dovadă – n.r.)", a mai spus expertul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a respins concluziile studiului într-un briefing de presă susținut în cursul zilei de marți. "Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vii cu această concluzie bazată pe observații superficiale, cum ar fi volumul de trafic", a spus ministrul. 

Mai multe articole despre:
studiu harvard coronavirus china wuhan