MENIU

Un nou lot AstraZeneca, folosit și în România, ridică SUSPICIUNI. Ședință de URGENȚĂ la nivel european

Sursă foto: Profimedia

Regiunea Piemont din Italia a suspendat încă un loc de vaccin AstraZeneca – ABV 5811. Decizia italienilor a fost luată după decesul unui profesor de 57 de ani care se vaccinase cu ser din acest lot. Asta, în timp ce, la noi în țară, se imunizează în continuare cu ser din acest lot. Până în prezent, peste 61.000 de români s-au vaccinat cu doze din lotul respectiv, care cuprinde nu mai puțin de 163.200 de doze. Potrivit Realitatea PLUS, autoritățile române ar putea decide carantinarea dozelor rămase, la fel cum au făcut recent în cazul dozelor din lotul ABV 2856. În prezent are loc o ședință de urgență la nivel european în cadrul căreia este luată în discuție situația dozelor cu probleme.

Decizia autorităților locale din regiunea Piemont a fost luată ca masură de precauție după ce un profesor în vârstă de 57 de ani a murit la o zi după ce s-a imunizat cu ser din lotul respectiv. Inițial, autoritățile voiau să suspendate toate vaccinările cu AstraZeneca până la noi rezultate, scrie presa italiană, însă ulterior au revenit la această decizie.

Acesta nu este însă primul deces survenit în Italia, în urma vaccinării cu AstraZeneca, pe 11 martie fiind înregistrate alte două decese. 

Și România a primit doze din acest lot. Lotul nou cu probleme a ajuns în țara noastră pe data de 17 februarie. Este vorba de 163.200 doze din lotul ABV 5811, dintre acestea 61.825 au fost deja folosite. 

Potrivit Realitatea PLUS, autoritățile nu exclud posibilitatea ca dozele rămase să fie carantinate. Până în prezent nu se cunosc să fi existat probleme în cazul persoanelor deja vaccinate cu doze din acest lot.

În acest moment are loc o ședință la nivel european pentru a se discuta despre toate aceste loturi cu probleme. 

Primul semnal de alarmă în România a fost dat pe 11 martie, după ce mai multe țări au decis să suspende vaccinarea cu serul de la AstraZeneca sau să o oprească temporar, după mai multe decese survenite în rândul persoanelor vaccinate. Deși nu s-a putut stabili o relație de cauzalitate între decese și vaccinarea propriu-zisă, autoritățile din Italia și din alte țări au decis suspendarea vaccinării cu loturile respective ca măsură de precauție.

Existența în România a lotului AstraZeneca cu probleme, CONFIRMATĂ de CNACV! Vaccinurile, distribuite în 22 de județe ale țării

Țara noastră a primit și ea doze din aceste loturi. Comitetul Național de Coordonare a Activițătii privind Vaccinarea Anti-Covid RECUNOAȘTE existența, în România, a dozelor de vaccin din lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării în urma decesului a două persoane. Vorbim despre prima tranșă de 81.600 doze din data de 7 februarie, primită de țara noastră, dintre care au fost utilizate până în prezent 77.049 de doze începând cu data de 15 februarie. Vaccinurile din lotul cu probleme au fost distribuite în 22 de județe ale țării. 4257 din lotul cu probleme au fost carantinate, respectiv scoase din uz.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot, se arată într-un comunicat de presă al CNCAV.