MENIU

Un nou gigant bancar atacă piaţa românească. Ce planuri are banca nr. 2 din UE

A doua bancă din UE

Cea mai mare bancă din Franţa şi a doua din Uniunea Europeană, după HSBC, îşi va deschide sucursală în România până la sfârşitul trimestrului I de anul viitor, potrivit economica.net.

Demersurile au început deja. Primul pas este transformarea instituţiilor financiare nebancare în sucursale ale băncii, implicit cea din România, după modelul recent al celei din Cehia.

Astfel, IFN-ul Cetelem va deveni sucursala BNP Paribas în România, după modelul ING Bank. Mai exact, o filială gen BCR se supune legilor din România. O sucursală, gen ING Bank, se supune legilor din ţara de origine a grupului bancar.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa şi probabil din UE, după Brexit, are mai multe modele de business aplicabile în diferite ţări. Unele sucursale sunt specializate în domestic markets, bankingul tradiţional generalist, cele mai multe sunt specializate în finanţe personale.

Cetelem este prezentă de 14 ani pe piaţa românească prin achiziţia fostei societăţi de credite Credisson, deschisă de retailerul Flanco. Grupul BNP Paribas mai este prezent în România şi prin divizia de leasing (Arval) şi cea de asigurări (Cardif).

Mai multe articole despre:
bănci Sistem bancar BNP Paribas