MENIU

Un nou deces în lumea muzicală - Gabi Luncă a pierdut lupta cu noul coronavirus. Mesajul emoționant al fiicei sale

Gabi Luncă a murit din cauza COVID-19

Celebra cântăreață de muzică populară și de petrecere Gabi Luncă a pierdut lupta cu noul coronavirus vineri seară, după patru săptămâni. Artista avea 82 de ani. Este a treia personalitate a vieții muzicale românești care moare în ultima săptămână din cauza COVID-19, după Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu. Gabi Luncă, „marea doamnă” a muzicii lăutărești, povestea mereu că a trecut prin multe tragedii în viață, dar a reușit să le depășească pe toate cu bine. 

 

„Ţiganca de mătase”, cum a fost supranumită în anii ei de glorie, datorită vestimentaţiei de scenă şi a vieţii echilibrate pe care a dus-o întotdeauna, Gabi Luncă aparţine generaţiei „clasice” a muzicii lăutăreşti. Din anii 1992-1993, artista se retrăsese complet de pe scena muzicală lăutărească și cânta doar la slujbele bisericeşti.

Gabi Luncă s-a stins din viață, vineri seară, la Spitalul Județean de Urgență Ilfov.

Artista a fost confirmată cu COVID-19 pe 8 martie. Starea sa fiind una bună, a fost externată de medici, dar după câteva zile starea s-a înrăutățit și a fost internată la Terapie Intensivă.

Fiica artistei a transmis un mesaj emoționant după stingerea mamei sale: „ Dupa 23 ani, din nou impreuna! Canta impreuna Celui pe care L-au iubit si L-au slujit o viata intreaga! O sa ne revedem...”, a scris Rebeca Onoriu în dreptul fotografiei postate pe Facebook, cu Gabi Luncă și acordeonistul Ion Onoriu, cel cu care s-a căsătorit în 1964. Ion Onoriu a murit în 1998. 

Și interpretul de muzică lăutărească Nelu Ploieșteanu a murit infectat cu noul coronavirus, în noaptea de joi spre vineri. Artistul era internat în stare gravă, la terapie intensivă, la Spitalul Floreasca, de la jumătatea lunii martie, unde era intubat.

În urmă cu o săptămână murea cunoscuta cântăreață de muzică lăutărească Cornelia Catanga, la 63 de ani, tot din cauza COVID-19, la Spitalul Universitar de Urgență București.

Gabi Luncă, între „marea doamnă” a muzicii lăutărești și familie - o viață plină de cumpene

Gabi Luncă s-a născut la 16 octombrie 1938, la Vărbilău, Prahova, într-o familie cu șase copii. Viața sa a fost dramatică. La trei ani și jumătate rămâne fără mamă și a fost crescută mai mult de bunică, și nu de mama vitregă. A cântat de la 13 ani alături de tatăl său, care era violonist în Orchestra Armatei din Ploiești, apoi la 17 ani intră în mai multe ansambluri populare muzicale. La 19 ani înregistra, la Electrecord, primul său album de muzică, care i-a deschis drumul spre colaborări cu radioul public și cu televiziunea națională mai târziu. Una din cele mai cunoscute sale piese, la 17 ani, a  fost „Dă-mi drumul nevastă-n casă”.

La 26 de ani avea să-l întâlnească pe soțul ei, Ion Onoriu, acordeonist, alături de care a cântat. Ea și-a scris textele la aproape toate cântecele pe care le-a interpretat. 

„Marea doamnă” a muzicii lăutărești, cum era supranumită de criticii muzicali, nu a avut o viață ușoară. Deși își dorea foarte mult copii, prima sa fiică a murit la numai două luni de la naștere, după ce a fost diagnosticată cu encefalită. După tragedie, nu a mai făcut copii până la 32 de ani. Când a rămas însărcinată pentru a doua oară, s-a pocăit, trecând la penticostali, alături de soțul său. A născut un băiat, apoi încă trei fete.

Una din piesele sale de rezistență, „Dă, mamă cu biciu-n mine” a fost și cântecul preferat al Elenei Ceaușescu, Gabi Luncă fiind des invitată de familia Ceaușescu la petrecerile nomenclaturii.

După o pauză de cântat, s-au reapucat amândoi, ea și soțul său, iar din 1992 nu au mai cântat decât muzică religioasă.

Revoluția din 1989 avea s-o găsească în Germania, unde a pornit afaceri imobiliare alături de fiul său, Emanuel, pentru a avea din ce trăi. Cumpărau apartamente pe care le vindeau apoi renovate.

Apoi, mult mai târziu, în țară, avea să treacă prin altă mare încercare. În 2009 a fost diagnosticată cu cancer la sân, cumpănă peste care a trecut după operație și chimioterapie. 

În 2019 a urcat pe scena festivalului „Cerbul de Aur”, cu un recital special, unde au cântat 100 de artiști de muzică lăutărească.

Înainte cu câțiva ani, în 2014, apărea la televiziunea națională, unde a interpretat câteva piese alături de orchestra „Lăutarii”.

 

 

Mai multe articole despre:
gabi lunca a murit gabi lunca covid-19