MENIU

Un milion și jumătate de români ar putea rămâne în frig la iarnă - Compania de termoficare, la un pas de faliment

Romanii vor face frigul

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare se tem că vor îngheța de frig în case în sezonul rece! Compania Termoenergetica riscă să intre în faliment din cauza datoriilor uriașe. Reprezentanții companiei au transmis și o adresă primăriei generale prin care cer un set de măsuri.

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire ar putea avea calorifere reci la iarnă. Înființată în urmă cu trei ani, compania Termoenergetica este și ea la un pas de faliment.

primăria Capitalei are datorii de 800 de milioane de lei către firma de termoficare. Cauza acumulării restanțelor Termoenergetica o reprezintă plata cu întârziere de către Primăria Capitalei a subvenției - diferența dintre prețul de producție, transport și distribuție a energiei termice și tariful plătit de populație pentru gigacalorie.

Datoriile pe care Termoenergetica le-a acumulat depășesc 807 milioane de lei. Din această sumă, 307 reprezintă partea Primăriei Municipiului București, iar diferența de 500 de milioane sunt banii pe care tot PMB trebuia să-i achite ca urmare a prestarii de către Termoelectrica a serviciului public.

„În actualul context, Primăria, chiar dacă dorește, nu poate să se împrumute și atunci suntem într-un cerc vicios - Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei. Trebuie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și trebuie să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă”, a declarat Claudiu Crețu, director Termoenergetica.

550.000 de apartamente cu un milion și jumătate de oameni ar putea fi afectate.

Mai multe articole despre:
termoenergetica