MENIU

Un miliardar american a pus ochii pe România. Cumpără trei bănci

Flowers

Un miliardar american e decis să cumpere, prin fondul de investiții creat de el, trei bănci din România. Practic, americanii îi scot pe greci din sistemul bancar românesc.

După ce şi-a anunţat intenţia de a prelua Banca Comercială Carpatica şi Piraeus Bank România, tranzacţii care sunt aproape de finalizare, fondul american de investiţii deținut de James Flowers ar avea intenţia să cumpere şi Marfin Bank, potrivit unor surse din piață.

Este foarte probabil ca cea de-a treia bancă grecească din România să fie achiziţionată de fondul american de investiţii în contextul în care în vara anului trecut, Piraeus Bank a devenit cel mai mare acţionar (17,7%) al Marfin Investment Group, acţionarul majoritar al Marfin Bank România, scrie Economica.net.

Reprezentanţii din România ai băncii greceşti au transmis pentru sursa citată că "procesul de vânzare a subsidiarei Marfin Bank (România) este coordonat de către autorităţile din Cipru, prin intermediul consultanţilor Investment Bank of Greece".

Dacă cele trei bănci vor fi unite sub o singură instituţie, fondul american JC Flowers va ajunge să controleze 4,1% din sistemul bancar românesc.

James Christopher Flowers este unul dintre miliardarii americani care au sărăcit în anii de criză. Potrivit Forbes, Flowers are o avere de 1,07 miliarde dolari și se află pe locul 1324 în topul celor mai bogați pământeni. Cu șapte ani în urmă, însă Flowers se afla pe poziția 321 în topul Forbes.

James Flowers are reputația de investitor în active riscante și dificile. În pragul crizei financiare din 2008, miliardarul american a fost unul dintre primii care l-au avertizat pe șeful trezoreriei Henry Paulson cu privire la bula imensă care sta să se spargă. Ulterior, a consiliat Bank of America și Merrill Lynch în momentul fuziunii, contribuind la salvarea sistemului bancar american.

Cu toate astea, criza economică i-a lovit puternic propriul fond de investiții, acesta pierzând jumătate din valoare. În 2012, americanul s-a mutat la Londra și a decis să atace oportunitățile care apar Europa în sistemul bancar.

Mai multe articole despre:
bănci fond de investitii Sistem bancar JC Flowers