MENIU

Un lider USR explică modul în care se pot concretiza condițiile lor pentru susținerea guvernului

Deputatul USR Cătălin Drulă le transmite partenerilor de la moțiune că, dacă există voință politică, se pot implementa repede condițiile USR.

”Haideți să vedem ce e cu condițiile USR pentru susținerea învestiturii noului guvern. Văd un efort concertat și asiduu să fie impusă ideea, total falsă, că sunt imposibil de realizat. Nu sunt, dacă există voință politică.

Voi exemplifica cu inițiativa cetățenească Fără Penali în Funcții Publice. Este o explicație tehnică, dar foarte necesară în fața dezinformărilor care circulă, de tipul “nu se poate”. Ba se poate, în exact 5 minute, luni la prânz!

Peste 1 milion de cetățeni au semnat această inițiativă de modificare a Constituției care a fost depusă la Parlament în septembrie 2018. Pasul următor este votul în plenul Camerei Deputaților. Pentru asta trebuie introdusă pe ordinea de zi, exact ceea a cerut și USR.

Din mai 2019 este ținută în sertarul Comisiei Juridice din Camera Deputaților și nu i se dă raport, astfel încât să poată fi votată în plen. Termenul pentru raport era 20 mai 2019 și este DEMULT DEPĂȘIT, iar Comisia Juridică s-a întrunit de trei ori în ultimele 2 luni pentru că este blocată de PSD.

Regulamentul Camerei are o soluție exact pentru aceste situații, în care o Comisie nu-și face treaba și blochează în sertar un proiect. Art. 38 spune “Comitetul liderilor grupurilor parlamentare poate include în ordinea de zi [a plenului] dezbaterea unui proiect […] la care termenul de depunere a raportului a fost depăşit.”

Comitetul liderilor se întrunește săptămânal “și ori de câte ori este nevoie” și ia decizii cu votul majorității date de ponderea grupului reprezentat. Iată și membrii Comitetului și ponderile votului lor:
PSD - Alfred Simonis - 40,99%
PNL - Raluca Turcan - 21,42%
PRO Europa - Victor Ponta - 13,35%
USR - Stelian Ion - 8,39%
UDMR - Attila Korodi - 6,52%
Minorități - Varujan Pambuccian - 5,28%
PMP - Emil Pașcan - 4,04%

Liderii non-PSD au majoritate în Comitet (59,01%) și pot decide includerea pe ordinea de zi a plenului a inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice.

PNL are discuții și negocieri cu acești lideri în aceste zile. Declarativ, toată lumea susține Fără Penali. Există chiar depuse inițiative de modificare ale Constituției ale PSD și PNL care au prevederi aproape identice cu inițiativa cetățenească. Doar că nu a fost introdusă pe ordinea de zi, până acum.

În cele 5 minute cât va dura probabil Comitetul liderilor de luni se poate vota foarte rapid acest punct pentru ordinea de zi a plenului de marți, de la ora 12.00. Și e cel mai firesc lucru din lume: hai cu ea la vot în loc să fie ținută în sertar abuziv.

Asta este doar una dintre condițiile USR care poate fi rezolvată luni dimineață, în câteva minute. O condiție perfect realizabilă, un pas pentru normalitate, pentru încetarea bătăii de joc la adresa cetățenilor care au semnat și care susțin Fără Penali în Funcții Publice.

E vorba de o zi de muncă. Doar una!”, a scris pe Facebook deputatul Cătălin Drulă.

Mai multe articole despre:
null