MENIU

Un leagăn a căzut peste elevi, la Constanţa, în curtea şcolii

Doi elevi de opt ani au ajuns la spital, după ce un leagăn din lemn masiv s-a prăbuşit peste ei. Acum, directoarea şcolii dă vina pe fostul primar, acesta pe femeie…şi tot aşa. Fiecare încearcă să scape de răspundere, în timp ce copiii sunt victimele incompetenţei lor.

Imediat cum a sunat clopoțelul, Ionuț și George, elevi în clasa a doua la școala din localitatea constănțeană Sibioara, au fugit spre locul de joacă din curtea unității de învățământ. Au urcat în leagănul din lemn masiv și, după câteva minute, balansoarul s-a prăbușit peste ei. Copiii au fost duși la spitalul din Constanța de tatăl unuia dintre elevi.

"În recreație s-au dat în leagăn, moment în care s-a răsturnat, iar pe unul l-a prins cu capul sub leagăn, iar pe altul l-a rănit la picior. Dacă îi cădea marginea leagănului pe gât se putea întâmpla altceva", a declarant Marian Enușcă, tatăl unuia dintre elevi, conform reporterntv.ro.

În momentul incidentului, micuții nu erau supravegheați, asta deși, personalul școlii recunoaște că cele două leagăne sunt un pericol, deoarece nu sunt fixate în ciment. Iar acest lucru se poate vedea cu ochiul liber. La un simplu balans, se pot răsturna.

Oamenii îl acuză pe fostul primar că a montat leagănele de ochii lumii. Și tocmai pentru că nu sunt bine fixate în pământ, unul dintre ele s-a prăbușit astăzi.

Directoarea școlii recunoaște și ea că balansoarele au fost aduse de fostul primar în campania electorală și că s-a făcut o muncă de mântuială când au fost montate. Femeia ar fi trebuit să fie prima care să constate pericolul, dar a preferat să închidă ochii, ca să nu supere pe nimeni.

"Au considerat că baza de susținere este suficient de mare pentru a nu intra în dezechilibru", a precizat Tatiana Pintilie, directorul școlii.

Acum, fostul edil se spală pe mâini și aruncă vina chiar pe directoare.

"Eu când le-am adus au fost puse și au fost fixate. Au fost prinse și în beton. Dar dacă nimeni nu are grijă de ele. Din iunie și până în septembrie, înainte de începerea anului școlar trebuiau verificate", a susținut Dumitru Chiru, fostul primar al comunei Lumina.

"Dacă trebuiau băgate în pământ și nu au fost băgate este o problemă. Rămâne de văzut. Să luăm măsuri și să nu se mai întâmple pe viitor așa ceva", Ioan Roman, actualul primar al comunei Lumina.

Cei doi copii de opt ani au avut zile. Vor sta o perioadă acasă, pentru recuperare, iar apoi se vor întoarce la școală. Culmea, la câteva ore după incident, copiii încă aveau acces la respectivele leagăne și, implicit, accidentul se putea repeta.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și caută să afle cine sunt vinovații. Nimeni nu pare să tragă învățăminte după aceste incidente care apar periodic. În luna mai a acestui an, un elev din Corbu a fost la un pas de moarte, după ce poarta de pe terenul de sport al școlii unde învăța, a căzut peste el, pentru că nu era fixată în pământ.

Sărmanul s-a ales cu ruptură de ficat și a avut nevoie de câteva luni pentru a-și reveni.

Mai multe articole despre:
şcoală copii leagăn curtea scolii