MENIU

Un inventator care și-a pus geniul în slujba țării - Iulian Horneț: „Am muncit să-mi dotez țara cu armamentul cel mai performat la acea vreme”

Iulian Horneț

Într-o Românie în care clasa politică arată o lipsă totală de implicare în problemele esențiale, mai ales într-o perioadă în care granițele sunt vulnerabile din punct de vedere al securității, avem și oameni patrioți, care își pun geniul în slujba țării. Iulian Horneț a povestit, într-o convorbire cu scriitorul general Radu Theodoru, drumul parcurs în inovație, fiind angajat prin dăruirea sa în bătălia pentru patrie.

„Am terminat Școala Militară în 1972, ca șef de promoție. Sunt cel care a solicitat la deschiderea școlii militare contract între cadrul militar și Armată pentru perioada de școlarizare. Am făcut cerere atunci și după trei luni a anunțat generalul Șelba că solicitarea elevului sergent Iulian Horneț s-a aprobat.

Eu am lucrat în divizia Tudor Vladimirescu circa 4 ani. Avem responsabilitatea funcționării întregului armament al acestei divizii. Apoi am trecut la Institutul 111 al Armatei, o activitate de aproape 8 ani de zile în care nu am cunoscut viața de familie, deși eram căsătorit și aveam 2 copii, pentru că munceam să-mi dotez țara cu armamentul cel mai performat la acea vreme. Pentru asta am cuterierat toate poligoanele, ca să fac din România o țară care să se apere de orice dușman.

Primele brevete militare le-am obținut la 24 de ani și sunt folosite și astăzi în fostul tratat de la Varșovia, pe tancuri, se instruiesc astăzi ostașii cu mitralierele inventate de Iulian Horneț”, a povestit inventatorul român.

Urmăriți întregul interviu în video.

Mai multe articole despre:
iulian hornet inventator cercetare