MENIU

Un filosof la Transporturi. Cine este Mihai Fifor, al 6-lea ministru pus de Ponta să facă autostrăzi

<p>Liderul senatorilor PSD: Greva japoneză a liberalilor, un joc politic ieftin</p>

Premierul Victor Ponta l-ar fi nominalizat din spitalul în care se află în Turcia pe senatorul PSD Mihai Fifor pentru șefia Ministerului Transporturilor, unul dintre cele mai "tranzitate" cabinete în ultimii trei ani. Nu mai puțin de cinci miniștri s-au perindat pe aici din mai 2012 încoace, iar rezultatele în kilometri de autostradă sunt deplorabile.

Ministerul Transporturilor s-a dovedit o misiune foarte dură pentru toți demnitarii care au vrut să facă autostrăzi în România.

Niciunul dintre cei cinci miniștri nu a rezistat mai mult de un an de zile: de la recordul negativ al lui Dan Șova de nici trei luni, la "performanța" lui Ioan Rus de 11 luni. Au mai fost: Ovidiu Silaghi (7 luni), Relu Fenechiu (8 luni) și Ramona Mănescu (7 luni).

Până la momentul la care Mihai Fifor va prelua, eventual, șefia Transporturilor, dacă președintele Iohannis va fi de acord cu această nominalizare, guvernarea Ponta a reușit o adevărată contraperformanță în materie de transporturi rutiere cel puțin:

- În trei ani de guvernare - cabinetele Ponta nu au inaugurat nici un kilometru inceput de la zeroRecordul negativ din 2014, când au fost inaugurați doar 50 de km de autostrăzi, are toate sansele sa fie doborat in 2015: când vor fi finalizați 25 km.

- Cel mai recent eșec este anularea concesiunii pentru Comarnic-Brașov. În lucru se află, totuși, 228 de km de autostradă, din care 122 au fost demarate in timpul guvernelor Ponta. Alti 81 km se afla in stadiul licitatiilor, iar alte proiecte importante au ramas doar pe hartie.

Mihai Fifor, cea mai recentă propunere pentru șefia Transporturilor, s-a remarcat până acum ca șef al celebrei Comisii parlamentare "Nana", care cerceta corectitudinea tranzacțiilor imobiliare ale președintelui Traian Băsescu.

Mihai Fifor are un CV impresionant: este licențiat în Filosofie, are un masterat în Literatura Română și un doctorat în antropologie socială, toate la Universitatea din Craiova. Plus alte masterate și diplome la SNSPA, Colegiul Național de Apărare sau Colegiul MAI.

Mulți ani de zile, fostul filosof a activat ca cercetător la un institut al Academiei Române, după care a preluat postul de manager al Muzeului Olteniei din Craiova.  

În activitatea politică, Fifor a fost Secretar de Stat în Ministerul Administratiei si Internelor în 2012, conduce PSD Craiova din 2010 și în prezent este preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat.

Vezi CV-ul complet al viitorului ministru de Transporturi aici.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, actualizată la începutul lunii iunie, singurul bun pe care îl deţine Fifor este o casă de locuit în Işalniţa (Dolj), cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi, pe care a cumpărat-o în anul 2005.

Pe de altă parte, figurează cu un credit ipotecar din anul 2006, în valoare de 17.170 de euro, scadent în anul 2031. Fifor a obţinut anul trecut venituri de 59.628 lei din activitatea de senator şi 799 lei de la Universitatea din Craiova.

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a senatorului PSD Mihai Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor.

Mai multe articole despre:
Mihai Fifor