MENIU

Un director şi 9 angajaţi de la UM Sadu, ÎNCHISOARE cu SUSPENDARE pentru TRAFIC de ARMAMENT

<p>9 angajaţi şi un director UM Sadu, &icirc;nchisoare cu suspendare</p>

Cei zece angajaţi de la Uzina Mecanică Sadu, între care fostul director general al unităţii Nicolae Dijmărescu, judecaţi în dosarul de trafic de armament furat din uzină şi vândut pe piaţa neagră au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, încadrarea unor fapte făcându-se pe noul Cod Penal.

Potrivit sentinței pronunţate, joi, de Tribunalul Gorj, muncitorul Ion Bălțătoiu, acuzat că a furat muniție pentru a o vinde unui ofițer sub acoperire, a fost condamnat la trei ani de închisoare și alți trei ani de interzicere a unor drepturi civile, executarea pedepsei fiind suspendată pe o perioadă de încercare.

Inițial, bărbatul a fost trimis în judecată pentru furt, dar în baza prevederilor din noul Cod Penal, el a fost judecat și condamnat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Ion Bălțătoiu a fost arestat preventiv în acest dosar în 25 martie anul trecut, iar în 6 noiembrie a fost eliberat. El a fost prins în flagrant în timp ce vindea muniție furată, operațiunea fiind organizată de Poliţia Judeţeană Gorj.

Alţi doi inculpaţi din dosar, Ioan Zăvoianu, reglor la Secția Pirotehnică, și Dumitru Borcan, maistru la UM Sadu, au fost condamnaţi la câte şase luni de închisoare cu suspendare.

Dumitru Borcan a fost acuzat că acoperea lipsa cartușelor furate prin trecerea unor plusuri fictive în gestiune. De asemenea, el nu a evidenţiat în gestiune întreaga producție de muniție existentă, anchetatorii descoperind un plus de 56.000 de cartușe.

Un alt angajat al Uzinei Mecanice Sadu, Ștefan Chirițescu, în gestiunea căruia anchetatorii au descoperit un plus de 107.000 cartușe, a fost, de asemenea, condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Nicolae Dijmărescu, fost director general al UM Sadu, a fost condamnat de magistrații gorjeni la un an de închisoare cu suspendare și un an de interzicere a unor drepturi civile.

În urma flagrantului din 25 martie 2013, procurorul Emil Moța de la Parchetul Tribunalului Gorj a dispus reținerea celor zece persoane, inclusiv a directorului general de atunci al UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, dar și a șefului Serviciului Pază, Marius Borcan.

Tot joi, instanţa a decis ca Marius Borcan și alți patru inculpați, agenți de pază și muncitori, să achite câte o amendă administrativă de 290 de lei, pe care însă nu o vor plăti, suma fiind dedusă din cele 24 de ore în care au fost reținuți, în urmă cu un an.

Toți inculpații au fost obligați de instanță să achite cheltuieli de judecată ce ajung până la 1.400 de lei.

Sentința Tribunalului Gorj nu este definitivă.

În 25 martie, Poliţia Română, cu sprijinul SRI, a organizat un flagrant în localitatea Bumbeşti Jiu, localitate în care îşi desfăşoară activitatea Uzina Mecanică Sadu.

Astfel, un ofiţer sub acoperire a cumpărat câteva sute de cartuşe furate, vânzătorul fiind un angajat al uzinei mecanice.

După realizarea flagrantului care a dus la deconspirarea reţelei, anchetatorii s-au prezentat cu mandat de percheziţie la Uzina Mecanică Sadu, muncitorii aflaţi atunci la muncă fiind trimişi acasă.

Anchetatorii au făcut un proces de inventariere a activelor uzinei, surse judiciare precizând că muncitorii aveau acces la milioane de cartuşe produse aici anual şi a căror evidenţă nu era ţinută cu rigoare de nimeni din conducerea uzinei.