MENIU

Un arhiepiscop romano-catolic din Letonia cere cadru legal pentru cuplurile de același sex

Un arhiepiscop romano-catolic din Letonia cere cadru legal pentru cuplurile de același sex Foto: Pixabay.com

Un arhiepiscop romano-catolic din Letonia cere un cadru legal pentru cuplurile de același sex, dar și pentru persoane care trăiesc împreună fără a fi căsătorite, pentru a-i proteja pe „toți membrii societății”. Solicitarea înaltului prelat vine după decizia considerată istorică a Curții Constituționale, prin care familia nu este echivalentă cu căsătoria, în Letonia, căsătoria fiind definită ca „uniunea dintre un bărbat şi o femeie”. Cererea acestuia nu este însă susținută și de restul clerului din statul baltic.

 

Arhiepiscopul leton Zbignevs Stankevics a solicitat marţi crearea unui cadru legal pentru cuplurile de acelaşi sex, dar şi pentru alte persoane care doresc să trăiască împreună în afara cadrului căsătoriei tradiţionale.

Potrivit Curţii Constituţionale a Letoniei, termenul de familie poate include o gamă mai largă de relaţii decât o simplă căsătorie heterosexuală între două persoane de sex opus.

„Ar trebui să înlăturăm toate ideologiile şi să creăm un cadru legal real care să-i protejeze pe toţi membrii societăţii”, a afirmat marți arhiepiscopul leton în timpul unei audieri în parlamentul de la Riga.

Declaraţiile arhiepiscopului survin după o decizie istorică a Curţii Constituţionale din luna noiembrie, conform căreia termenul „familie” nu echivalează cu termenul „căsătorie”.

„Există o polarizare a opiniilor: Pe de o parte, se strâng semnături pentru a autoriza căsătoriile homosexuale. Pe de altă parte, există o acţiune în curs împotriva acestui lucru, dar trebuie să căutăm încercări de a unifica societatea, nu de a o diviza”, a declarat arhiepiscopul.

„Căutăm propuneri care nu sunt afectate de nicio chestiune ideologică sau religioasă, nu punem sub semnul întrebării conceptul familiei tradiţionale, dar vorbim despre mecanisme de protejare a acestor relaţii, inclusiv între persoane de acelaşi sex, care nu intră în definiţia tradiţională a căsătoriei”, a spus el.

În opinia sa, cuplurile care emit o declaraţie de „trai în comun” - care poate include şi persoane în vârstă văduve care locuiesc împreună - ar trebui să beneficieze de protecţie conform legii.

Constituţia letonă defineşte căsătoria drept „uniunea dintre un bărbat şi o femeie”.

În același timp, tot marţi, episcopii catolici din Letonia au trimis o scrisoare preşedintelui ţării, Egils Levits, şi preşedintei parlamentului, Inara Murniece, prin care solicită să nu se modifice definiţia legală a căsătoriei, ci să se legalizeze alte forme de relaţii care pot beneficia de protecţie juridică legală, notează AFP, potrivit Agerpres.