MENIU

Aceasta este una dintre cele mai benefice mâncăruri, deși la prima vedere pare incredibil

Ești adeptul mâncării picante? Ei bine, dacă da, cercetătorii spun că ardeii iuți pot reduce riscul decesului cu 13%. Cu alte cuvinte preferința pentru mâncarea picantă te-ar putea ajuta să trăiești mai mult. Care este explicația?

Cercetători de la Universitatea Vermont au analizat dietele a peste 16.000 adulți americani și au fost atenți în special la răspunsurile de la întrebarea „Cât de des consumi ardei iute?". Rezultatele au arătat că cei care consumau alimente picante o dată sau de două ori pe săptămână au prezentat un risc cu 10% mai mic, iar cei care aveau acest obicei zilnic au arătat riscuri cu 14% mai mici.

Secretul longetivității se află în mâncarea picantă

Deși o relație de tip cauză-efect este greu de dovedit, acesta nu este singurul studiu care a arătat că există o legătură între mâncarea picantă și longevitate. Două studii (unul din India și unul din China) au arătat același lucru.

Totuși, ce au ardeii iuți atât de special încât îți pot prelungi viața? Pe lângă vitaminele A, B și C, cercetătorii cred că un ingredient activ (capsaicina) protejează atât împotriva bolilor de inimă, cât și împotriva obezității. Deși studiul s-a concentrat pe ardeii iuți roșii, capsainica se găsește în toate tipurile de ardei iute, inclusiv cayenne sau jalapeno. Acest ingredient este cel care face alimentul iute.

În plus, mâncărurile picante te pot ajuta și dacă vrei să slăbești. Pentru că mâncăm ceva iute, mâncăm mai încet, deci suntem mai atenți la semnalele care indică că ne-am săturat. Astfel, ne oprim din mâncat când trebuie, nu când suntem prea plini.

Alţi cercetători subliniază și alte efectele benefice ale ardeiului iute precum faptul că este un anti-oxidant eficient, anti-inflamator şi are chiar unele proprietăţi ce pot fi folosite împotriva cancerului. Ca să nu mai vorbim de efectele împotriva obezităţii ale micului aliment extrem de picant.

Sursa

Mai multe articole despre:
ardei iute mâncare picantă longetivitate