MENIU

Un alt fel de a vedea vaccinarea. E ca și cum ai juca la Loto când șansele de câștig sunt 80%

Vaccinare anti-COVID

Comparație plastică a directorului Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile privind riscurile și beneficiile vaccinării anti-COVID: Este ca și cum ai decide să joci la Loto când șansele de câștig sunt 80%.

"Câtă vreme nu vor fi cazuri severe, nu vom înregistra decese, acesta ar trebui să fie obiectivul nostru al tuturor. Nu exista alte căi decât să ne vaccinăm, cu sanse foarte mari sa nu facem o forma severa. E ca si cum am alege sau jucăm sau să nu jucăm la Loto si avem 80% sanse să câștigăm și 20% să nu câștigăm și alegem 20% sa nu castigam”, a declarat medicul Adriana Pistol.

Pe de altă parte, întrebată dacă o îngrijorează creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19,  Adriana Pistol a afirmat că este, totuși, un semnal de alarmă.

„Trendul este vizibil crescător și acest lucru trebuie să ne facă pe toți să fim ceva mai vigilenți, deși este soare afară și vacanță. Tulpina Delta, din fericire, încă nu putem să spunem că a devenit comunitară, deși este majoritară între tulpinile care au fost secvențiate. Este majoritară și pentru că selectăm într-un mod destul de acurat persoanele care necesită acest tip de analiză care ne sugerează nouă că ar putea să fie infectate cu altă tulpină decât tulpina inițială, cea Alpha și asta pentru că undeva la 40 la sută dintre cazuri au fost parte ale unor focare ale căror legături le-am găsit și care aveau legătură cu deplasări”, a spus Pistol.

Specialistul a mai precizat că la 2 cazuri din 3 s-au găsit legături epidemiologice cu o deplasare sau contact cu o persoană care s-a deplata sau a fost confirmată cu varianta Delta.

 

Mai multe articole despre:
vaccinare statistică riscuri varianta delta