MENIU

Umbrela, de la semn al reconcilierii politice la simbol al protestelor din Hong Kong

Devenită, de curând, un simbol al protestelor din Hong Kong, faţă de refuzul Chinei de a accepta reforme democratice în oraş, umbrela a reprezentat, de-a lungul istoriei, un accesoriu al reconcilierii politice. În acest sens, profesorul american Edward H. Miller, de la Universitatea din Boston, scrie despre simbolul de reconciliere politică, pe care l-a avut umbrela în Anglia, în anii ’30, dar şi Statele Unite, în timpul mandatelor preşedinţilor Richard Nixon şi John F. Kennedy, relatează The Wall Street Journal, în ediția online, citat de Mediafax.

Profesorul american Edward H. Miller evocă o "mişcare a umbrelelor" în 1938, când premierul britanic Neville Chamberlain, care nu se despărţea niciodată de acest accesoriu, a provocat nemulţumirea populaţiei prin politica sa externă conciliantă, mai ales după ce a semnat Acordul de la Munchen, prin care a acceptat anexarea regiunii Sudete a Cehoslovaciei, de către Germania nazistă. Deschiderea umbrelei a devenit, ulterior, sinonim al "invocării memoriei lui Neville Chamberlain", a mai explicat profesorul american.

De asemenea, umbrela a fost folosită şi de conservatorii din Statele Unite, în anii 1950, pentru a critica mai ales compromisul politic. În acest caz, Edward H. Miller reaminteşte că, înainte de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, un individ, identificat ulterior drept politicianul conservator Louis Steven Witt, a deschis o umbrelă de culoare neagră, în momentul în care a trecut maşina în care se afla preşedintele american, iar gestul a fost interpretat drept un protest faţă de susţinerea, de către administraţia Kennedy, a dezarmării nucleare.

Profesorul Miller menţionează, totodată, şi episodul din 1972, când preşedintele Richard Nixon a fost întâmpinat cu un protest cu umbrele al studenţilor, la întoarcerea din turneul efectuat în China, unde se întâlnise cu liderii comunişti de la Beijing. De altfel, Nixon s-a întors din acest turneu şi cu un cadou din partea oficialilor chinezi, o umbrelă de mătase de culoare verde, mai notează profesorul american.

 

 Mai multe pe Mediafax.