MENIU

Prima noapte dincolo de gratii pentru inculpații din dosarul Microsoft

Dosarul Microsoft

Prima noapte la închisoare pentru inculpații din dosarul Microsoft, după ce ÎCCJ a decis mărirea pedepselor din dosar, precum şi a sumelor stabilite ca prejudicii. Decizia este definitivă. Dorin Cocoş a ajuns primul la Poliţia Capitalei, ulterior s-au predat și Nicolae Dumitru și Gheorghe Ştefan.

Potrivit deciziei magistraților, Nicolae Dimitru, zis Niro, care primise iniţial o pedepsă de 1 an si 6 luni cu suspendare, a primit acum 2 ani şi 4 luni cu executare. De asemenea, pedeapsa lui Gabriel Sandu a crescut de la 2 ani cu executare la 3 ani cu executare, iar cea a lui Dorin Cocoş - de la 2 ani cu executare, la 2 ani şi 4 luni cu executare. Pedeapsa lui Gheorghe Ştefan a fost dublată: de la 3 ani cu executare la 6 ani, tot cu executare. În timpul procesului, Gabriel Sandu a anunţat că a făcut denunţuri la Departamenul de Justiţie al SUA, Dorin Cocoş şi Gheoghe Ştefan i-au asigurat pe magistraţi că nu vor mai încălca legea, în timp ce Nicolae Dumitru a spus completului, plângând, că are doi copii.

UPDATE: Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru s-au predat la poliţie

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru se află în custodia poliţiştilor după ce, luni, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, definitiv, majorarea pedepselor primite pe fond. În momentul în care s-a predat poliţiştilor, Gheorghe Ştefan a spus că în afacerea Microsoft sunt peste o sută de oameni implicaţi, iar "adevăraţii hoţi au băut şampanie în Bamboo", relatează news.ro.

Dorin Cocoş s-a predat primul la Poliţia Capitalei şi urmează ca poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, Biroul de Urmăriri, să îl transporte la Penitenciarul Bucureşti - Rahova, unde va intra într-o perioadă de 21 de zile de carantină. La finalul acestei perioade, se va stabili dacă va fi încadrat într-un regim de detenţie de maximă siguranţă, semideschis sau deschis.

La scurt timp s-au predat şi omul de afaceri Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov.

"Am acceptat banii, când mi s-a propus, pentru campania electorală. Să finanţeze campania. Să ia materiale promoţionale, cum se făcea. Pentru campania prezidenţială, în 2009. (...) Dacă eu eram condamnat pentru că am acceptat banii pentru partid era o condamnare corectă pentru trafic de influenţă politică. Să ştiţi că în dosarul ăsta sunt o sută de implicaţi! O sută! Vă spun, sunt frustrat că adevăraţii hoţi, care au furat banii din Microsoft, sunt liberi şi au băut şampanii în Bamboo", a spus Gheorghe Ştefan, în momentul în care s-a predat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov.

Surse judiciare au confirmat, pentru MEDIAFAX, că fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, care a primit 3 ani de închisoare, a fost oprit în trafic de un filtru al autorităţilor, în timp ce se îndrepta spre Poliţia din Mizil, pentru a se preda.

UPDATE. Pedepsele în dosarul Microsoft au fost majorate. Decizia este definitivă.

Nicolae Dumitru (zis Niro): 2 ani şi 4 luni cu executare

Gabriel Sandu: 3 ani cu executare

Dorin Cocoş: 2 ani şi 4 luni cu executare

Gheorghe Ştefan - 6 ani cu executare

Instanţa a admis cererea DNA şi în ce priveşte confiscarea sumelor stabilite ca prejudicii în cazul lui Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Dorin Cocoş a sumei de 9 milioane de euro. La judecarea în fond, instanţa dispusese ca de la Cocoş să fie confiscată suma de 3,7 milioane de euro.

De la Dumitru Nicolae urmează să fie confiscată, conform deciziei, suma de aproximativ două milioane de dolari şi un million de euro. Instanţa de fond dispusese ca de la Nicolae Dumitru să fie confiscate suma de un milion de euro, cu aproape şase milioane de euro mai puţin decât ceruseră procurorii DNA.

Cei cinci judecători din complet au menţinut celelalte dispoziţii ale instanţei de fond, astfel că de la Gheorghe Ştefan va fi confiscată suma de 3,9 milioane de euro, iar de la Gabriel Sandu, 2,2 milioane de euro.

Înainte de apel,  Nicolae Dumitru primise 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoș — 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare.

În acest dosar, Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae și Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi că au încasat comisioane pentru derularea contractelor pentru licenţele Microsoft. Procurorii vorbesc de o mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro.

Nicolae Dumitru va fi încarcerat după ce documentele vor fi transmise de către instanţă poliţiei.

De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să plătească statului peste două milioane de dolari şi un milion de euro.

Un procuror DNA a cerut, luni, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție aplicarea unor pedepse maxime pentru cei patru inculpați din dosarul Microsoft

"Cei patru inculpați au săvârșit infracțiuni grave de corupție. Activitatea frauduloasă în care au fost implicați a fost complexă și transfrontalieră. Valoarea ridicată a sumelor de bani este extrem de importantă. Urmările sunt extrem de grave. A fost afectată imaginea instituțiilor statului și a mediului de afaceri. Apreciem că pedepsele aplicate trebuie majorate către maximum special", a susținut procurorul.

Inculpații din dosarul Microsoft au cerut, în lacrimi, achitarea. Ce au declarat în fața instanței

În dosarul Microsoft au fost condamnate patru persoane: Nicolae Dumitru — 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoș — 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare. În plus, magistrații au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Nicolae Dumitru, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

Sentința a fost atacată cu apel atât de către inculpați, cât și de procurorii anticorupție.

În motivarea deciziei, judecătorii au explicat că Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au făcut denunțuri în cursul urmăririi penale și și-au recunoscut vinovăția în fața instanței, iar pentru fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan se va aplica principiul "proporționalității" în raport cu ceilalți inculpați, chiar dacă el nu și-a recunoscut faptele în timpul procesului.

Un alt motiv invocat de magistrați pentru aplicarea unor pedepse reduse în acest dosar este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licențe Microsoft au fost Florică Claudiu și Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunțători la DNA.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Deputatul Elena Udrea a susținut în timpul procesului că la DNA există denunțuri și declarații care arată faptul că o parte din banii proveniți din afacerea Microsoft au ajuns la partid și la Vasile Blaga, însă procurorii au trimis în judecată doar patru persoane în acest caz.

 

 

PROMOTIE IMPORTANTA LA eMAG! TOATE OFERTELE CU REDUCERI POT FI CONSULTATE AICI!