MENIU

Senatorii au respins amendamentele BNR la legea dării în plată UPDATE

La Comisia de Buget-Finanţe a Senatului s-a discutat, marţi, pe marginea reexaminării legii dării în plată. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţii BNR, instituţie care a trimis Parlamentului o scrisoare cum multe pagini şi recomandări.

Marea miză a schimbărilor aduse legii dării în plată, la iniţiativa BNR şi a băncilor, este caracterul retroactiv al acesteia. Dacă BNR îşi impune punctul de vedere, principiul "dai casa şi scapi de datorii" nu se va aplica creditelor luate în anii de boom, în condiţii dezavantajoase pentru majoritatea clienţilor.

UPDATE, ora 16.00. Legea dării în plată: senatorii au respins amendamentele BNR. Senatorii din Comisia Buget-Finanţe au respins propunerile BNR şi pe cele ale Asociaţiei Române a Băncilor de modificare a proiectului legii dării în plată şi au păstrat forma iniţială a legii propusă de deputatul PNL, Daniel Zamfir.

Propunerile BNR se referă în special la introducerea unui plafon de 150.000 al valorii creditului, condiţia ca locuinţa să fie locuită de cel care a luat împrumutul, iar ratele împrumutaţilor să depăşească 65% din venit. La vot, aceste propuneri au fost respinse.

Senatorii au acceptat o singură modificare: clarificarea noţiunii de consumator.

UPDATE, 15.00. BNR anunță că băncile au deschis 5.230 de proceduri de executare a caselor, dar au finalizat doar 316 de cazuri

Băncile comerciale au deschis 5.230 de proceduri de executare silită, începând cu 2008, dar au valorificat până în prezent numai 316 imobile executate silit, a anunțat, marți, la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

Anunțul a fost făcut la dezbaterile din Comisie pe marginea amendamentelor depuse la Legea privind darea în plată, potrivit Profit.ro.

După analizarea amendamentelor de azi, legea va fi transmisă Comisiei Economice şi celei Juridice şi va fi înaintată plenului Senatului pentru dezbatere şi vot. Camera Deputaţilor este însă for decizional în acest caz.

Banca Naţională a trimis în Parlament o scrisoare în care cere ca legea să se aplice doar creditelor mai mici de 150.000 de euro acordate de acum încolo. PSD a anunţat deja că va susţine propunerile BNR, în vreme ce iniţiatorul legii, liberalul Daniel Zamfir, a avertizat că îşi va retrage semnătura de pe proiect, potrivit digi24.ro.

În opinia BNR, Prima Casă ar putea fi salvată doar prin excluderea ei din legea dării în plată. Banca Naţională cere ca legea să se nu se aplice retroactiv, iar beneficiarii ei să fie doar persoanele care au luat un împrumut mai mic de 150.000 de euro, nu şi investitorii imobiliari.

În plus, BNR propune ca opţiunea dării în plată să fie disponibilă doar pentru acei clienţi ale căror rate sunt foarte mari. Mai exact să depăşească 65% din venituri.

În timp ce BNR cere ca proiectul să fie modificat astfel încât creditarea să nu fie pusă în pericol, Consiliul Concurenţei a început să monitorizeze creşterile de avans la creditele ipotecare anunţate deja de bănci. Încearcă să vadă dacă nu cumva băncile s-au înţeles între ele să modifice condiţiile împrumuturilor.

Există suspiciuni că, prin majorarea avansului, băncile acţionează ca un cartel în încercarea de a pune presiune pe parlamentarii ce vor decide în ce condiţii predarea cheilor locuinţei stinge definitiv un împrumut. Însă BNR a considerat că decizia de majorare a avansului este o reacţie normală având în vedere actuala formă a legii dării în plată.

Ei vor ca legea să se aplice de acum încolo, iar acest plafon mi se pare ridicol. Orice criteriu sau plafon pe care l-am introduce nu ar face altceva decât ca legea să fie inaplicabilă. Ăsta este, până la urmă, şi scopul, asta urmăresc băncile. Eu aştept cu interes să văd ce parlamentar din România îşi doreşte să-şi asume aceste propuneri ale băncilor din România".

Mai multe articole despre:
BNR legea dării în plată