MENIU

UE investește masiv în SECURITATE - A fost lansat, pentru prima dată, Fondul european de apărare

A fost lansat oficial Fondul european de apărare

Comisia Europeană a lansat oficial, miercuri, Fondul european de apărare, promovat de Franța. În perioada 2021 - 2027, aproape 8 miliarde de euro vor fi alocați pentru cofinanțarea proiectelor de cooperare între companiile de apărare în vederea consolidării autonomiei europene. 

”Pentru prima dată, Uniunea Europeană investeşte o parte a bugetului său în apărare”, a anunțat comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.

Din bugetul european de 1.074 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, pentru fondul de apărare au fost alocați 7,95 miliarde de euro.

Potrivit lui Breton, ”Fondul european de apărare este o contribuţie absolut esenţială la o mai mare suveranitate europeană”, Uniunea Europeană trebuind să devină ”progresiv un actor al securităţii la nivel mondial”.

Fondul este menit să finanţeze, împreună cu statele membre, proiecte de cooperare care promovează inovaţii tehnologice şi se adresează atât marilor grupuri din industria apărării, cât şi micilor întreprinderi şi start-up-uri, potrivit Agerpres.

 

Mai multe articole despre:
fond european de apărare