MENIU

UE întoarce "armele" spre AstraZeneca: Ce au în plan oficialii europeni pentru a OBLIGA compania să livreze toate dozele de vaccin promise

Vaccin AstraZeneca / Foto: Profimedia

Decizie RADICALĂ a Comisia Europeană, care pregătește aducerea în justiție a unui caz contra AstraZeneca pentru a se asigura că, în trimestrul al doilea, compania britanico-suedeză își va respecta angajamentele contractuale privind livrarea de vaccinuri  anti-COVID.

”Comisia a invocat intenția de a lansa o acțiune legală”, a spus un diplomat UE, făcând referire la întrunirea ambasadorilor de miercuri, de la Bruxelles, relatează Reuters.
 
Oficialul european, direct implicat în negocierile cu producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19, susține că statele UE trebuie să decidă acum dacă participă la această acțiune legală împotriva AstraZeneca. "Este vorba de respectarea livrărilor până la sfârșitul trimestrului al doilea", a afirmat oficialul.
 
Informația a fost confirmată și de Politico.eu, care citează 5 diplomați europeni, potrivit cărora la întâlnirea din urmă cu o zi, de la Bruxelles, 
majoritatea țărilor UE au spus că ar spijini ideea de a da în judecată compania ca urmare a eșecului masiv al livrărilor dozelor de vaccin promise către blocul comunitar.
 
Unul dintre diplomați a precizat chiar că scopul acțiunii legale este de a se asigura că AstraZeneca va furniza restul de doze prevăzute în contract.

Un alt diplomat european a adăugat că, potrivit contractului menționat, a existat un deadline care expiră chiar în această săptămână, termen după care statele UE pot să acționeze în judecată compania AstraZeneca.