MENIU

UE impune sancțiuni dure Belarusului: investiții BLOCATE și zboruri INTERZISE în Uniune

UE sancționează Belarus

Liderii statelor membre ale UE au decis luni seară, la summit-ul de la Bruxelles, impunerea unor sancțiuni aspre împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenko. Spațiul aerian al Uniunii va fi închis pentru aeronavele din Belarus, iar investițiile în această țară vor fi blocate. Decizia vine după ce liderul de la Minsk ar fi redirecționat un avion de linie european pentru a aresta un disident.

Liderii europeni au solicitat și companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că un pachet de investiții al UE, de trei miliarde de euro, va rămâne blocat până când țara va demonstra că a trecut la democrație. 
”Vom pune presiune pe regim până când va respecta libertatea mediei, libertatea presei şi libertatea de opinie”, a spus von der Leyen înaintea summitului. 

Liderii UE au cerut și eliberarea imediată a opozantului Roman Protassevich și a însoțitorului său, potrivit hotnews. 

Luni, în a doua zi după interceptarea de către Belarus a unui avion de linie și arestarea jurnalistului, președinția ucraineană a cerut încetarea legăturilor aeriene directe cu Belarus și survolarea teritoriului țării din sau către Ucraina.

Și guvernul britanic le-a cerut avioanelor din țară să nu mai zboare peste Belarus și l-a convocat pe ambasadorul țării. Mai mult, Londra a transmis că, deși nu există dovezi clare privind implicarea Moscovei în deturnarea avionului, nu poate exclude această variantă. 

Belarus susține că aeronava Ryanair n-a fost deturnată, ci că piloții au cerut aterizarea, de teama unei amenințări Hamas

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat o anchetă ”transparentă şi independentă completă” și a cerut ”tuturor actorilor relevanți să coopereze”. 
Guterres este ”profund preocupat de aparenta aterizare forţată a unui avion de pasageri în Belarus şi de detenţia ulterioară a jurnalistului Roman Protasevici, care era la bord”, a precizat Stephane Dujarric într-o declaraţie care evocă un ”incident îngrijorător”.
”Vrem să-l vedem pus în libertate”, a adăugat purtătorul de cuvânt după ce a fost întrebat despre soarta jurnalistului de opoziţie arestat de autorităţile belaruse.

Citește și: ”VIDEO Reeducare stil Lukașenko: Jurnalistul dat jos din avion și reținut "își recunoaște" vina, cu fața tumefiată”