MENIU

UE anunță azi primele sancțiuni împotriva Rusiei. "Trebuie acționat rapid, acum"

Josep Borrell, șeful diplomației UE și Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse (arhivă)

Uniunea Europeană va decide chiar marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei, după recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, precum și a intrării Armatei Ruse în aceste regiuni. 

Anunțul privind necesitatea unor sancțiuni rapide a fost făcut de şeful diplomației europene, Josep Borrell, la deschiderea la Paris a unui Forum al UE pentru cooperarea în regiunea Indo-Pacific.

Întrebat de jurnaliști despre situația din Ucraina, el a declarat că "în această dimineaţă am lucrat deja la pregătirea textului, iar după-amiază Consiliul va decide ce sancţiuni vor fi luate (...) Trebuie acţionat repede, adică în această după-amiază, aici, la Paris". Înaltul oficial european a precizat că sancţiunile vor fi adoptate "în unanimitate", potrivit AFP, citat de Agerpres.

La acest moment nu este vorba de "o invazie de mare amploare, însă trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean", în Donbas, a subliniat Borrell.

"Avem un pachet (de sancţiuni posibile - n.r.). Există diferite măsuri, iar gradul de punere a lor în aplicare depinde de nivelul de agresiune", a precizat Josep Borrell.

UE a avertizat încă de luni seară că va adopta sancţiuni împotriva Moscovei dacă va recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk.