MENIU

UDMR cere ISJ Covasna să comunice şi în maghiară. RECLAMAŢII ale elevilor de liceu după SIMULARE BAC

Reclamaţii ale elevilor maghiari după simularea la bac 2014

Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi "Miko Imre", fondat de UDMR, solicită conducerii ISJ Covasna să folosească şi limba maghiară în comunicare, după ce câţiva elevi ar fi făcut reclamaţii în această privinţă la simulările de la bacalaureat, ipoteză infirmată însă de inspectorat.

Deputatul UDMR de Sfântu Gheorghe Marko Attila a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Serviciul de asistenţă juridică pentru minorităţi "Miko Imre", fondat de Uniune, a transmis o scrisoare conducerii ISJ Covasna în care sunt semnalate problemele constatate în ceea ce priveşte folosirea limbii maghiare de către această instituţie, transmite corespondentul Mediafax.

Marko Attila a precizat că demersul a venit ca urmare a unor sesizări primite din partea unor elevi de liceu conform cărora informaţiile legate de simularea bacalaureatului au fost elaborate doar în limba română.

"Am primit nişte sesizări de la elevi de liceu că la simularea bacalaureatului regulamentele de examen şi alte documente de informare au fost doar în limba română, deşi legea permite ca aceste documente să fie elaborate şi în alte limbi. Din acest motiv, ne adresăm ISJ Covasna, solicitându-le să aplice legea şi în asemenea situaţii. Ministerul Educaţiei a afirmat foarte clar că este atribuţia inspectoratelor să traducă aceste documente pentru o mai bună informare a elevilor. În această scrisoare solicităm aplicarea legii, dar semnalăm, din nou, şi faptul că, de exemplu, nici site-ul ISJ Covasna nu conţine informaţii şi în limba maghiară", a subliniat Marko Attila.

Deputatul UDMR de Sfântu Gheorghe a precizat că, potrivit legii, minorităţile naţionale au dreptul să-şi folosească limba maternă în relaţiile cu autorităţile şi instituţiile publice.

"Toate instituţiile publice ar trebui să se conformeze legii, dar mai ales acelea care au legătură cu domenii sensibile, precum educaţia sau drepturile omului", a mai spus Marko Attila.

La rândul său, inspectorul şcolar adjunct, Rădiţa Palela, a declarat corespondentului Mediafax că niciun elev maghiar nu a sesizat instituţia că ar fi întâmpinat dificultăţi la simularea bacalaureatului pe motiv că documentele nu au fost traduse în limba maghiară.

"Nu cred că se pune problema înţelegerii sau neînţelegerii limbii române în cazul elevilor de liceu. Nu cred că un elev de clasa a XII-a ar avea dificultăţi în a înţelege în limba română precizările legate de simulare", a spus inspectorul şcolar adjunct.

Rădiţa Palela consideră că demersul Serviciului de asistenţă juridică pentru minorităţi "Miko Imre" este doar "o chestiune politică".