MENIU

Ucraina susține că discuțiile de la Jeddah au dat o "lovitură uriaşă" Rusiei. China și India s-au numărat printre participanți

Ucraina susține că discuțiile de la Jeddah au dat o "lovitură uriaşă" Rusiei. Foto: Profimedia

Peste 40 de ţări, printre care China, India, Statele Unite şi ţări europene, dar nu şi Rusia, au luat parte la discuţiile de la Jeddah, Arabia Saudită. Acest summit a fost considerat o încercare a Kievului de a construi o coaliţie mai largă de puteri pentru a-şi sprijini viziunea asupra păcii.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat luni că discuţiile din weekend din Arabia Saudită despre războiul din Ucraina au dat o "lovitură uriaşă" Rusiei şi că participanţii au convenit să organizeze o altă întâlnire a consilierilor politici în aproximativ şase săptămâni, scrie Agerpres.

"Vom organiza o altă întâlnire în decurs de o lună, o lună şi jumătate, şi ne vom îndrepta spre (organizarea) unui summit", a declarat şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, la un briefing de presă la Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promovat un set de 10 principii pe care Kievul doreşte să le servească drept bază pentru pace cu scopul de a pune capăt războiului pe scară largă lansat de Moscova în februarie 2022.



Principiile includ retragerea tuturor trupelor ruseşti şi revenirea întregului teritoriu ucrainean sub controlul Kievului.

Iermak a declarat că toate ţările prezente la discuţiile de la Jeddah sprijină pe deplin independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi că doar iniţiativele de pace prezentate de Ucraina au fost discutate la întâlnire.

Zelenski: Aici, pe cerul nostru, putem dovedi că teroarea pierde. Scutul nostru aerian va garanta în cele din urmă securitatea întregii Europe

El a recunoscut că rămâne o lipsă de acord între participanţi cu privire la unele puncte ale formulei de pace a Ucrainei, fără a da mai multe detalii. El a spus că acesta este motivul pentru care un summit nu va avea loc până la sfârşitul acestei luni.



Aceste puncte sunt încă discutate, a precizat Iermak, adăugând că participanţii lucrează la un proiect de document-cadru care va fi adoptat la un viitor summit de pace.

El a mai spus în cadrul briefingului că Rusia a făcut eforturi pentru a perturba discuţiile din Arabia Saudită, dar nu a oferit detalii despre modul în care Moscova a făcut acest lucru. 

Un colonel rus avertizează că armata lui Putin e condamnată: 50% din echipamente sunt inutilizabile

Mai multe articole despre:
razboi ucraina summit