MENIU

Ucraina primește un nou ajutor militar din SUA în războiul cu Rusia: 1,1 miliarde de dolari - 18 sisteme HIMARS

Ucraina primește un nou ajutor militar din SUA în războiul cu Rusia

Statele Unite anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina de peste un miliard de dolari, cu 18 sisteme HIMARS și sute de vehicule blindate, alături de sisteme de apărare antidronă.

Pentagonul a anunțat miercuri un ajutor militar suplimentar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, sub formă de comenzi de armament pentru industria americană de apărare.

Noul ajutor include 18 sisteme HIMARS, 150 de Humvee, radare și sisteme de apărare antidronă, a precizat Departamentul american al Apărării.

Este vorba, printre altele, pe lângă cele 18 sisteme HIMARS, de 150 de vehicule cu roți multifuncționale cu mobilitate ridicată - Humvee, 40 de camioane și 80 de remorci pentru a „transporta echipamente grele”, radare suplimentare pentru sisteme aeriene fără pilot.

Asistența suplimentară de securitate se înscrie în cadrul Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei, astfel că banii vor fi cheltuiți pentru fabricarea și furnizarea de noi arme Ucrainei. Aceste arme nu vor proveni direct din stocurile de arme preexistente ale SUA, precizează CNN.

Echipamentul nu va ajunge imediat în Ucraina, ci va fi livrat abia peste câteva luni.

Noul ajutor "demonstrează angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina pe termen lung", precizeazaă Pentagonul.

Ajutorul „reprezintă o investiție multianuală în capacități critice pentru a consolida în mod durabil forțele armate ucrainene în timp ce acestea apără suveranitatea și teritoriul Ucrainei împotriva agresiunii rusești", potrivit Departamentului SUA pentru Apărare.

Prin această nouă tranșă militară pentru Ucraina, SUA ajung la 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, și la 16,9 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către președintele Joe Biden, în ianuarie 2021, potrivit CNN.