MENIU

Ucraina nu dă înapoi! Autoritățile de la Kiev au RESPINS ultimatumul Rusiei privind predarea forțelor de la Mariupol. Ce urmează

Mariupol/ Foto: Twitter

Ucraina a respins, duminică, ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol şi a anunţat că luptătorii ucraineni vor rezista "până la capăt". Anunțul a fost făcut de premierul ucrainean Densi Şmihal, care a declarat televiziunii americane ABC, după ce a trecut ora 03.00 GMT fixată de Moscova pentru capitularea în oraşul-port de la Marea Azov, că Mariupolul "încă nu a căzut".

Ministerul rus al apărării le ceruse apărătorilor ucraineni asediaţi în uzina metalurgică Azovstal să se predea şi promisese că toţi cei care vor depune armele vor avea "garanţia că rămân în viaţă". "Este singura lor şansă", se arăta într-un mesaj pe Telegram, preluat de AFP și citat de Agerpres.

"Forţele noastre militare, soldaţii noştri sunt încă acolo. Vor lupta până la capăt", a afirmat Şmihal.

De celalată parte, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat televiziunii CBS, preluată de Reuters, că nu au mai existat recent comunicaţii diplomatice între ţara sa şi Rusia, iar situaţia de la Mariupol ar putea fi o "linie roşie" în această privinţă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis într-un mesaj video că situaţia de la Mariupol "rămâne cât de gravă se poate; pur şi simplu inumană". El a declarat televiziunii CNN că i-a invitat la Kiev pe omologii săi american şi francez, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron. 

Port strategic la Marea Azov, Mariupolul este unul dintre principalele obiective ale forţelor ruse în efortul lor de a obţine controlul total al regiunii Donbas şi de a forma un coridor pe uscat către peninsula Crimeea anexată.