MENIU

Ucraina are un nou Azovstal. Civilii rămași în Severodonețk s-au adăpostit într-un combinat chimic

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Ucraina are un nou "Azovstal". Civilii care au rămas în Severodonețk s-au adăpostit într-un combinat chimic din oraș, deși nimeni nu știe ce substanțe chimice mai sunt depozitate acolo. Forțele ucrainene mai controlează doar 20% din teritoriul orașului aflat în regiunea Lugansk, dar există în continuare speranța că pot împiedica trupele ruse să preia controlul deplin. 

Mai mulţi civili se adăpostesc de bombardamentele ruseşti sub o uzină chimică din oraşul ucrainean Severodonetsk. În zonă este posibil să existe încă stocuri de substanţe chimice periculoase, a declarat guvernatorul regional pentru presa internațională.

Situaţia este comparată de autorităţi cu asediul combinatului Azovstal din Mariupol.

Zilele trecute, peste oraş s-a înălţat un uriaş nor toxic după ce ruşii au bombardat un rezervor de acid azotic.

Comandanţii ucraineni recunosc că situaţia din Severodoneţk este foarte dificilă. Trupele ruse au ajuns în centrul oraşului şi controlează în întregime cartierele din est. Ucrainenii rezistă, încă, în partea de vest.

Dacă armata rusă capturează Severodonețk și Lysychansk, va controla întregul Lugansk, una dintre cele două provincii separatiste pe care Moscova le pretinde în numele separatiștilor pro-ruși. Acolo, trupele ucrainene și rebelii se luptă încă din 2014.