MENIU

Ucraina anunță al șaselea schimb de prizonieri de război: 10 militari și 9 civili. Numărul rușilor eliberați nu a fost dezvăluit

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Un nou schimb de prizonieri a avut loc joi între Rusia și Ucraina. Este al șaselea schimb în cele două luni de invazie rusă.

„A avut loc un alt schimb de prizonieri. Astăzi se întorc acasă 19 persoane, dintre care 10 militari (inclusiv 2 ofițeri) și 9 civili", a anunțat, joi, vicepremierul Irina Vereșciuk, pe canalul său de Telegram, potrivit Unian.net.

Printre cei eliberați se află și răniți, a menționat Vereșciuk, care a adăugat că „acum vor putea primi un tratament cu drepturi depline și vor fi supuși unui curs de recuperare”.

Vereșciuk nu a dezvăluit numărul sau numele rușilor predați Moscovei în schimbul celor 19 persoane.

La ultimul schimb de prizonieri de război, de pe 19 aprilie, 76 de ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia. Dintre aceștia, 60 au fost militari (printre care - 10 ofițeri) și 16 civili.

Ucraina cere în continuare Federației Ruse eliberarea și predarea civililor părții ucrainene fără nicio condiție impusă. 

În acest moment, aproximativ 1.000 de civili ucraineni, dintre care jumătate sunt femei, iar 700 soldați, se află în mâinle rușilor.

La începutul acestei săptămâni, serviciile de securitate ucrainene au publicat înregistrarea video cu deputatul şi omul de afaceri Viktor Medvedciuk, apropiatul lui Putin, în care cere eliberarea în schimbul unor militari și civili din Mariupol. Tot atunci, și Moscova a publicat două apeluri ale prizonierilor britanici Shaun Pinner şi Aiden Aslin, în care îi cer premierului Boris Johnson să intervină pentru a-i elibera în schimbul lui Medvedciuk.