MENIU

Turcia ripostează după atentatul de la Ankara şi îi bombardează pe rebelii kurzi

Guvernul turc ignoră propunerea de încetare a focului venită din partea rebelilor kurzi după atentatele sângeroase de sâmbătă de la Ankara, soldate cu 95 de morţi şi peste 250 de răniţi.

Forţele aeriene ale Turciei au bombardat duminică poziţii ale rebelilor kurzi şi au unic zeci de membri ai PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, potrivit BBC News.

Raidurile aeriene vin la doar o singură zi după dublul atentat care a ucis aproape 100 de oameni lângă gara centrală din Capitala Turciei.

Guvernul turc consideră că ipoteza cea mai plauzibilă în cazul atentatului cu doi terorişti kamikaze este că Statul Islamic se află în spatele exploziilor.

În prima fază a anchetei, existau trei potențiali suspecți pentru comiterea atentatelor de la Ankara, potrivit Guvernului turc. Statul Islamic, militantii PKK și miscarea radicală Partidul Revoluționar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C).

Atentatul sângeros de la Ankara, nerevendicat până la această oră de nicio grupare teroristă, a avut loc în timpul unui marș al păcii, organizat de opoziția de stânga și de cateva ONG-uri pentru a cere încetarea conflictului dintre PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și statul turc.

Campania militară a Ankarei împotriva PKK a început în iulie, după ruperea unui armistițiu ce fusese declarat în urmă cu doi ani și jumătate, și s-a intensificat înainte de alegerile legislative anticipate ce vor avea loc în Turcia pe 1 noiembrie.

Rebelii PKK, care și-au înmulțit de aproape trei luni atacurile împotriva forțelor de securitate turce, au anunțat sâmbătă suspendarea operațiunilor lor cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative din Turcia.

De la declanșarea campaniei, peste 150 de membri ai forțelor turce de securitate și sute de militanți ai PKK au fost uciși.

Circa 10.000 de persoane au denunțat sâmbătă seara la Istanbul responsabilitatea guvernului în dublul atentat sângeros care a vizat o manifestație pentru pace a opoziției la Ankara, relatează Agerpres.

În spatele unei largi pancarte, care proclama "Noi îi cunoaștem pe ucigași", manifestanții au huiduit președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan și Partidul său al Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002.

"Erdogan ucigaș", au scandat ei pe bulevardul Istikal, marea arteră pietonală situată în inima părții europene a celui mai mare oraș din Turcia.

Importante efective ale poliției au încadrat coloana manifestanților, care a mărșăluit fără incidente.

Adunări similare au fost semnalate în cursul după-amiezii în special la Diyarbakir, marele oraș din sud-est cu majoritate kurdă din Turcia, unde incidente au izbucnit între manifestanți și poliție, aceasta făcând uz de grenade lacrimogene.

Agenția de presă turcă Dogan a semnalat de asemenea marșuri de protest la Izmir (vest), Batman, Urfa și Van (sud-est).

Mai multe articole despre:
Ankara atentat terorist atentat Turcia turcia.