MENIU

Turcia aşteaptă "un răspuns scris" din partea Suediei şi Finlandei înainte de a-şi ridica obiecţiile privind aderarea la NATO

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe/Profimedia

Turcia aşteaptă un răspuns scris din partea Suediei şi Finlandei înainte de a-şi ridica obiecţiile faţă de aderarea celor două țări la NATO, potrivit anunțului făcut, miercuri, de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

''Am trimis solicitările noastre scrise către aceste două ţări. (...) Acum aşteptăm răspunsul lor scris'', a declarat Cavusoglu, citat de AFP, fără a oferii detaliile legate de solicitările autorităților de la Ankara.

Oficialul turc s-a mărginit doar să spună că nu este vorba doar de "schimbarea unor legi" din cele două ţări nordice, cu referie la Suedia, care şi-a anunţat recent intenţia de a-şi consolida legislaţia privind lupta împotriva terorismului.

''Acest răspuns poate fi sub forma unei legi sau o altă" (formă), a arătat ministrul.

Tot miercuri, o nouă poziție tranșantă a fost exprimată și de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că ''în ceea ce priveşte NATO, atâta timp cât Suedia şi Finlanda nu adoptă măsuri concrete privind lupta împotriva terorismului, poziţia noastră nu se va schimba''.

Reamintim că Turcia se opune încercărilor Suediei şi Finlandei de aderare la NATO pe motiv că ele găzduiesc persoane care au legătură cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu alte organizaţii pe care le consideră teroriste, dar şi pentru că ele au oprit exporturile de arme spre Ankara în 2019.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia. 

Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA.