MENIU

Tumoră extirpată cu succes de medici la un bebeluș de doar 49 de zile!

Tumoră extirpată cu succes la un bebeluș de 49 de zile. Foto/Profimedia

O echipă de medici din Cuba a extirpat cu succes o tumoră ce complica funcţiile vitale ale unui bebeluş de 49 de zile. Teratomul a fost detectat când micuţa pacientă a fost adusă la spitalul de copii José Luis Miranda din Villa Clara (centrul ţării) pentru o posibilă contagiere cu COVID-19 şi când i-au fost descoperite probleme respiratorii.

Intervenţia, care a salvat viaţa micuţei Annalie şi care era ameninţată de un infarct din cauza acestui teratom, a reprezentant un succes extraordinar al medicinei cubaneze, potrivit mediului digital oficial Cubadebate.

După mai multe analize, radiografii şi o ecocardiogramă s-a observat că bebeluşul avea un teratom în centrul pieptului, care "îi comprima structuri vitale precum inima, căile respiratorii şi vasele de sânge din centrul toracelui".

Era vorba de "o tumoră benignă, dar care din cauza comprimării organelor vitale devenea malignă", a precizat chirurgul neonatal Abel Armenteros.

Echipa medicală locală a fost întregită cu doi experţi din Havana - transportarea pacientei în capitală era prea riscantă - iar Annalie a fost operată de urgenţă.

Operaţia care a durat o oră şi jumătate s-a încheiat cu succes, iar perioada post-operatorie, cu antibiotice şi îngrijiri atente în sala de terapie intensivă a evoluat favorabil.

Jesús Sánchez Pérez, directorul spitalului de copii din Villa Clara, a asigurat că starea bebeluşului, la 15 zile după intervenţie, "este pozitivă", potrivit ziarului oficial Granma.

Mai multe articole despre:
opreatie bebelus de 49 de zile cuba medici chirurgi