MENIU

Tulpina britanică, tot mai aproape de a deveni DOMINANTĂ, în România: Încă 88 de cazuri NOI! La cât a ajuns bilanțul TOTAL

Infecție COVID-19

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu tulpina britanică, mult mai contagioasă, a noului coronavirus. Peste 80 de cazuri noi au fost confirmate, astăzi, în urma secvențierii a 94 de probe, rezultatele fiind făcute publice chiar de clinica privată care s-a ocupat de secvențierea genomului. 

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că, în aproximativ două luni, prevalența tulpinii britanice a crescut de 8 ori, lucru care confirmă, practic, cel mai negru scenariu potrivit căruia varianta COVID-19 din Marea Britanie ar deveni dominantă în țara noastră. 

Ultimele 94 de probe au fost analizate în perioada 8-11 martie, iar cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului provin din București – 37 pacienți, Timișoara – 17 pacienți, Cluj – 7 pacienți, Brașov – 6 pacienți, Sibiu – 4 pacienți, Prahova – 3 pacienți, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov - câte 2 pacienți/județ și Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – 1 pacient/județ.

În prezent, numărul cazurilor de infectare cu tulpina B.1.1.7, așa cum este cunoscută varianta britanică a COVID-19, raportate pe teritoriul României, a ajuns la 469.

Pe 9 martie, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunța o creștere a cazurilor de infectare cu noua tulpină britanică la copii, creștere înregistrată în ultimele săptămâni. Astfel, potrivit INS, din 378 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, analiza de secvenţiere a evidențiat prezenţa tulpinii britanice a virusului în cazul a 29 de copii.

Vă reamintim că primul caz de infectare cu noua tulpină a Covid-19, care face ravagii încă de la finalul anului trecut în Marea Britanie, a fost confirmată pentru prima dată la noi în țară pe data de 8 ianuarie. Atunci, o tânără în vârstă de 27 de ani, din județul Giurgiu, a fost internată la Institutul Matei Blaș din Capitală, după ce a început să se simtă rău. În urma analizelor, mai exact a secvențierii genomului, s-a ajuns la concluzia că tânăra era infectată cu noua tulpină, mult mai contagioasa, a virusului SARS-CoV-2. Straniu rămâne, în continuare, faptul că tânără nu a călătorit în Marea Britanie și nici în alte țări. Aceasta nu a părăsit nici măcar localitatea de domiciliu, ceea ce a condus la ipoteza unei posibile răspândiri comunitara a noii tulpini.