MENIU

Tudorel Toader, în Parlament: ”Raportul GRECO, facultativ. Nu poate trece peste voința CCR”

Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, a vorbit miecuri, în plenul Senatului, despre“Implicaţiile raportului GRECO asupra imaginii justiţiei în România”. Acesta a punctat că raportul GRECO este facultativ, și nu poate trece peste voința CCR. 

Tudorel Toader. Realitatea.net a redat live-text, cele mai importante declarații de la dezbatere:

Traian Băsescu a luat cuvântul și a criticat PSD, pentru faptul că în anii 2004 se decidea la sediul PSD cui se făceau dosare: ”Aș incepe salutand raportul GRECO. Este un raport care atentioneaza niste realitati, caci legile nu sunt promulgate. Remarca pentru a diminua demagogia. Se agata multi de crearea sectiie speciale. Păi dragi colegi, acesta sectie exista deja in DNA. Eu cred ca asta e un progres, ca devine mai neutră. Legile justitiei sunt din 2004. Eu cred ca este un progres fata de 2004, cand dosarele se faceau la sediul din Kiseleff sau la o vilă numită K2”. 

Tudorel Toader a luat cuvântul:  ”Am venit aici sa dau raspunsuri, prima data am fost convocat pe 3 mai. In ziua publicării raportului am fost somat sa public raportul, pentru ca altfel, am ceva de ascuns. Aceste somatii au venit de la o asociație, de la o doamna care a venit pe la cabinetul minisitrului. (...)

Cu privire la raport, incep cu un indemn de a ne pastra demnistarea de legiferare in acord cu specificul national, respectand standardele naationale. Exprim speranta ca raportul GRECO este opera exclusiva a specialistilor GRECO. Nu au fost contributii din spatiul national. Specialistii GRECO nu mi-au aratat ca se ridica la nivelul continutului raportului. CCR a stabilit ca infiintarea sectiei speciale de investigare a magistraților este în acord cu Constituția. Raportul Greco este unul de orienetare, unul facultativ, dar expertul GRECo nu poate sa treaca peste vointa legiuitorului national care a stabili ca reglementarea este in acord cu CCR”, a spus Tudorel Toader. 

Tudorel Toader Prima a luat cuvântul Alina Gorghiu. Aceasta a spus că dezbaterea ar fi trebuit să aibă loc acum câteva săptămâni.

Tudorel Toader Iniţial, dezbaterea a fost stabilită pentru data de 3 mai, dar a fost reprogramată.

Tudorel Toader "Poziţia PNL este că ministrul Justiţiei fuge de a veni în faţa Senatului în tot acest scandal al legilor Justiţiei şi al Codurilor penale. Se eschivează de a veni în Senat, dar până la urmă va veni şi va trebui să răspundă unor probleme foarte grave în ceea ce înseamnă Justiţia din România. De la raportul GRECO până acum s-au mai întâmplat o grămadă de lucruri. Se încearcă în continuare o ingerinţă mare în actul de Justiţie din România din partea celor de la PSD", declara, pe 2 mai, viceliderul senatorilor PNL Eugen Pîrvulescu.

Tudorel Toader Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat pe 11 aprilie că liberalii au decis să îl convoace pe ministrul Tudorel Toader la dezbaterea 'Ora Guvernului', la Senat, în contextul raportului Grupului statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei. GRECO se declara profund îngrijorat de anumite aspecte ale Legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale Legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României, precum şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală.

Tudorel Toader atacă decisiv. Ce pregătește și ce îl așteaptă pe Klaus Iohannis

Tudorel Toader a anunțat că va merge el însuși la Curtea Constituţională, după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcție pe Laura Codruţa Kovesi.

Mai multe articole despre:
Senat ministrul justiţiei tudorel toader GRECO