MENIU

Tudor Ciuhodaru, la Realitatea PLUS: „ Nu îi testează nimeni pe asimptomatici”

tudor ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru, șeful comisiei de coordonare şi monitorizare a infecţiei cu coronavirus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește avansul pandemiei de coronavirus în România. Doctorul ieșean consideră că cei mai expuși virusului CoVID-19 sunt oamenii care muncesc. De asemenea, Ciuhodaru atrage atenția asupra importanței construirii spitalelor modulare în fiecare regiune a țării. Medicul a intervenit în direct, prin Skype, la Realitatea PLUS.

Tudor Ciuhodaru: „Ne putem aștepta în continuare la lucruri neplăcute. E nevoie de măsuri științifice folosite de toate țările europene. Eu am propus un program național de testare, gratuit. 4/5 pacienți asimtomatici sunt acum în libertate. Este evident că trebuie să folosim și noi strategia europeană de identificare și izolare. Majoritatea cazurilor identificate sunt oamenii care muncesc. Mă refer la fabrici, secții de poliție, abatoare, spitale, cei care lucrează ca șoferi de autobuz, magazine. Aici e nevoie de un control strict, periodic pentru a-i identifica pe cei care pot da mai departe virusul. Nu îi testează nimeni pe asimptomatici. Suntem singura țară cu o strategie eșuată.

Dacă vorbim de severitatea cazurilor, ar fi fost bine ca DSP să nu fie în prag de închidere. Poate ne vom gândi și la spitalele modulare pentru fiecare regiune. La Iași aceste spitale modulare ar fi putut aduce 100 de paturi în plus pentru terapie intensivă. Plătim pentru toate măsurile luate tardiv, fără folosirea științei. În Anglia s-au făcut 12 milioane de tese până acum. În Germania s-au făcut într-o săptămână teste câte s-au făcut la noi de la debutul pandemiei. Strategia actuală este greșită. Mi se pare inadmisibil să faci 34.000 de teste într-o zi, iar ziua următoare să te duci la jumătate.”

Mai multe articole despre:
ciuhodaru coronavirus bilant