MENIU

TSUNAMI în Pacificul de Sud după erupția unui vulcan - Imagini dramatice | FOTO&VIDEO

TSUNAMI în Pacificul de Sud după erupția unui vulcan - Imagini dramatice

Alertă în insulele Tonga și Samoa. Au fost emise avertismente de tsunami, după ce un vulcan subacvatic din Pacificul de Sud a erupt pe neașteptate. 

Un vulcan subacvatic din largul insulei Tonga a erupt sâmbătă, declanșând o alertă de tsunami pentru mai multe națiuni insulare din Pacificul de Sud.

Erupția vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, situat la aproximativ 65 km la nord de Nuku'alofa, a provocat un tsunami de 1,2 metri, potrivit Biroului de Meteorologie din Australia.

Serviciile meteorologice din Tonga au emis și o alertă de ploi abundente, inundații masive și vijelii puternice.

Imagini spectaculoase postate pe rețelele de socializare arată cum valurile se prăbușesc peste casele din zonele afectate. Valuri tsunami au fost deja observate în capitala Tonga și în capitala Samoa Americană. Localnicii sunt speriați și părărsesc zona, relatează presa internațională.

 

Autoritățile din Noua Zeelandă au transmis la rândul lor că stațiile meteo din toată țara au observat o creștere a presiunii atmosferice în urma erupției. Vulcanul este activ încă din 20 decembrie, dar a fost declarat inactiv pe 11 ianuarie, cu doar câteva zile înainte de a erupe.