MENIU

REPATRIERE cu peripeții. Trupul româncei infectate cu COVID-19, care a murit în Italia, a fost repatriat și înmormântat

Alaturi de trupul femeii a fost adus si cel al surorii sale, care a murit din cauza unei boli incurabile

Trupurile neînsuflețite aparținând româncei în vârstă de 80 de ani, care a decedat recent în Italia din cazua infectării cu noul coronavirus, și cel al surorii sale, în vârstă de 75 de ani, care a murit de cancer, au fost aduse joi în țară și înmormântate.

Repatrierea pare să fi avut loc cu ceva probleme și asta după ce Ministerul de Externe ar fi transmis familiei celor două românce că aceasta nu intră în atribuțiile sale, fapt pentru care familia a hotărât să acționeze pe cont propriu, iar autoritățile s-au trezit cu sicriul la graniță.

Potrivit site-ului Recorder.ro, șoferul a plecat luni spre Italia, fără să anunțe Direcția de Sănătate Publică sau vreo altă instituție de faptul că urmează să aducă în țară sicriul unui cetățean român decedat din cauza infecției cu coronavirus. Ieri, la ora 13.00, posta pe Facebook locația spitalului din Italia de unde a preluat sicriele celor două surori și mesajul „În drum spre casă”. Iar dimineață, la ora 3.30, posta că e deja la vama românească, dar „cu escorta lângă”. Fusese oprit de vameșii români de la punctul de frontieră Petea, luați prin surprindere.

Informația a fost confirmată de Sorin Timiș, primarul comunei Borșa, care a precizat că înmormântarea a avut loc ieri, imediat după repatriere, fără vreo procesiune religioasă, așa cum se procedează în mod obișnuit.

„Ieri dupa-amiază au ajuns la Borșa (sicirele -n.r.). Pe mine m-au sunat ieri dimineață, la ora 5, inspectorii DSP să îmi spună că o mașină ce aparține unei firme de pompe  funebre Borșa se află în Vama Pechea cu cele două sicrie în care s-ar găsi surorile moarte în Italia, una dintre ele moartă din cauza infectării cu COVID. Deja s-a făcut înmormântarea ieri, fără  niciun fel de procesiune așa cum știm noi, ci din mașină în groapă. Slujba s-a făcut înainte de sosirea lor în Borșa iar după ce s-a încheiat îngroparea lor șoferul mașinii a fost plasat în carantină.

Se pare că femeia în vârstă de 80 de ani plecase în Italia pentru a-și îngriji sora mai mică, de 75 de ani, care suferea de o boală incurabilă.

Potrivit edilului, sora femeii a murit cu două zile înaintea sa, iar ea a murit la spitalul din Monza, regiunea Lombardia.

 Reprezentanții Prefecturii Maramureș spun că șoferul mașinii care a transportat sicriele cu ctrupurile neînsuflețite ale celor două femei a fost sancționat contravențional. ”Referitor la situația șoferului din Borșa care a efectuat transportul mortuar și a refuzat să între în carantină, va comunicăm că cetățeanul din Borșa a intrat în carantină instituționalizată pentru o perioada de 14 zile. Persoana a fost sancționată contravențional. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, a precizat Dan Bucă, purtător de cuvânt Prefectura Maramureș. 

Jandarmii care au intervenit pentru introducerea persoanei în carantinare  au intrat în autoizolare la domiciliu.

Vă reamintim că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat pe 14 martie că un român aflat în Italia a murit din cauza COVID-19.