MENIU

Trump, președintele fake news-urilor: 30.000 de minciuni în timpul mandatului

Trump, președintele fake news-urilor: 30.000 de minciuni în timpul mandatului

Record rușinos pentru Donald Trump, la final de mandat. Al 45-lea președinte al Statelor Unite este pe cale să depășească pragul de 30.000 de minciuni, afirmații false sau înșelătoare, transmise prin viu grai sau în scris în cei patru ani petrecuți la Casa Albă.

În secțiunea sa de fact-checking, The Washington Post arată că Donald Trump a spus 29.508 de minciuni sau afirmații înșelătoare până la data de 5 noiembrie 2020, potrivit editiadedimineata.ro.

Bilanțul nu ține cont de afirmațiile false privind rezultatul alegerilor prezidențiale și nici de scenariile conspiraționiste asociate.

Recordul de minciun a fost stabilit în luna octombrie, cea de dinaintea scutinului din 4 noiembrie. În intervalul respectiv, Trump a făcut aproximativ 4.000 de afirmații false. Conform editorului secțiunii de fact checking, au fost mai multe minciuni decât a rostit locatarul de la Casa Albă de-a lungul primului său an de mandat, 2017.

Recordul de minciuni pe parcursul a 24 de ore a fost atins în 2 noiembrie, când președintele a făcut 504 afirmații demonstrabil false.

Falsurile preferate ale lui Trump

Printre cele mai repetate afirmații false este cea conform căreia în timpul administrației sale „s-a construit cea mai puternică economie din istoria SUA”. Datele indică faptul că economia americană a fost mai puternică pe parcursul altor trei administrații, cea mai recentă fiind chiar a lui Bill Clinton (1993-2001).

Un exemplu ales de Washington Post pentru a sublinia modul de operare al lui Trump este convorbirea telefonică de aproape o oră, cu un oficial al guvernului din statul Georgia, pe care aproape că-l soma să „îi găsească 11.780 de voturi” cu care să răstoarne rezultatul alegerilor din acest stat.

De-a lungul discuției, Trump face un număr impresionant de afirmații demonstrabil false, susține teorii ale conspirației promovate de grupuri precum QAnon și prezintă drept adevăruri puncte de vedere puternic ideologice și ideologizate.

Mai multe articole despre:
Trump Pinochio minciuni fake news falsuri