MENIU

Trump și Merkel au pus lumea la punct! Ce au discutat cei doi lideri importanți la prima întâlnire

Șeful statului american, Donald Trump, i-a transmis cancelarului Germaniei, Angela Merkel, că imigrația este un privilegiu, nu un drept. El a subliniat că pe primul loc trebuie să fie siguranța cetățenilor. Printre temele abordate de cei doi în discuțiile purtate firgurează și crearea de locuri de muncă și bugetul NATO.

"Imigraţia este un privilegiu, nu un drept; siguranţa cetăţenilor trebuie să fie prioritatea", a declarat Donald Trump, în conferinţa de presă organizată alături de Angela Merkel, la Casa Albă, potrivit Mediafax.

Trump i-a mulțumit Angelei Merkel pentru efoturile comune ale Germaniei și Franței de găsire a unei soluții politice la conflictul est-ucainean.

Președintele american a subliniat că a avut discuții fructuase cu Merkel pe diverse teme de interese bilateral, inclusiv în privința creării de locuri de muncă și contribuțiilor la bugetul NATO.

"Aceste naţiuni trebuie să plătească ceea ce datorează", a insistat Trump, potrivit CNN. Germania nu a atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB.

Preşedintele SUA a exprimat convingerea că relaţiile comerciale cu Germania vor fi foarte bune.

Răspunzând întrebării unui jurnalist german despre tendinţele protecţioniste, Trump a precizat: "Nu sunt izolaţionist, sunt favorabil comerţului liber, dar şi comerţului corect", potrivit sursei citate.

De asemenea, Angela Merkel a pledat pentru reluarea negocierilor între UE și SUA pe tema Tratatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Cancelarul german a mai spus că este de acord cu îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, toate cu condiția soluționării crizei din Ucraina, și continuării misiunilor internaționale de stabilizare a Afganistanului.

"Întotdeauna este mult mai bine să discutăm unul cu celălalt decât unul despre altul", a mai spus Merkel cu privire la recentele tensiuni dintre ea și Donald Trump. 

Mai multe articole despre:
discuţii Merkel trump