MENIU

Trei polițiști de la Permise Auto din Tulcea, trimiși în judecată pentru luare de mită

Trei polițiști de la Permise Auto din Tulcea, trimiși în judecată pentru luare de mită

Trei polițiști de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Tulcea au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, de DNA Constanța, fiind acuzați că au primit bani pentru a favoriza candidați la examenul de obținere a permisului auto.

Potrivit unui comunicat al DNA, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că subcomisarul de poliţie Ionel Olăraș, inspectorul principal Florea Străinu și agentul şef principal Gheorghe Constantin, toți trei de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Tulcea, au primit de la o persoană 2.800 de lei, produse alimentare şi băuturi alcoolice, pentru a favoriza mai mulți candidați la examenul de obținere a permisului auto.

Conform anchetatorilor, cercetările în acest caz au fost declanșate întrucât existau suspiciuni potrivit cărora, în perioada 2013 - 2014, în județul Tulcea s-au săvârșit numeroase infracțiuni de corupție de către reprezentanți ai unor școli de șoferi sau ai altor agenți economici, de către agenți și ofițeri de la SPCRPCÎV Tulcea, dar și de către funcționari de la Autoritatea Rutieră Română, în legătură cu examenul de obținere a permiselor de conducere și a atestatelor profesionale.

Astfel, din dosarul cauzei rezultă că pentru obținerea în mod fraudulos a permiselor de conducere cursanții erau abordați de către instructorii auto sau de către reprezentanții școlilor de șoferi care, afirmând că au influență asupra lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, pretindeau sume cuprinse între 150 și 300 de euro, promițând în schimbul acestora, promovarea probei practice.

În acest context, în 16 ianuarie 2014, în orașul Măcin a avut loc examinarea candidaților din această localitate, la care au participat printre alții și Florea Străinu, Ionel Olăraș și Gheorghe Constantin, în calitate de examinatori. Anterior începerii probei practice, cei trei au fost invitați la o masă de protocol, organizată în incinta unei societăți comerciale. Cu această ocazie, ei au primit de la o persoană, pe lângă alte foloase - produse alimentare şi băuturi alcoolice, câte 400 de lei pentru fiecare dintre cei șapte candidați ai școlii de șoferi, de la care persoana respectivă pretinsese și primise anterior 150 de euro de persoană.

Astfel, Gheorghe Constantin a primit 1.200 de lei pentru trei candidați, iar ceilalți doi inculpați au primit fiecare câte 800 de lei pentru câte doi candidați examinați. Tot, în aceeași zi, autoturismul aparținând MAI și folosit pentru deplasare de cei trei polițiști veniți pentru examinare a fost alimentat cu benzină în valoare de 200 de lei de către persoana care intermedia relaţia dintre examinatori şi candidaţi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor trei inculpați pentru luare de mită. De asemenea, în cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce le aparțin celor trei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.