MENIU

Trebuie să mâncăm cartofii cu tot cu coajă! Motivul i-a uimit pe medici

<p>Trebuie să m&acirc;ncăm cartofii cu tot cu coajă! Motivul i-a uimit pe medici</p>

Nelipsit de la mesele noastre încă din secolul al XVI-lea, banalul cartof a ajuns în prezent să fie de un real ajutor în tratarea a zeci de boli. Bogat în potasiu, el dezintoxică organismul, contribuie la eliminarea acidului uric, ne scapă de neplăcutele insomnii sau de crampele de origine nervoasă. În plus, se recomandă ca această legumă să fie consumată cu tot cu coajă.

Legumă aparent banală, cartoful reprezintă o sursă excelentă de betacaroten, substanţă antioxidantă absolut necesară organismului uman. Un singur cartof ne furnizează mai mult decât doza zilnică recomandată de vitamina A, o treime din doza zilnică recomandată de vitaminele C şi B6, precum şi foarte mult potasiu şi fier, dar şi vitamina K, antihemoragică şi antianemică, şi sulf, care are rolul de a combate seboreea.

Consumaţi cu tot cu coajă, cartofii sunt o sursă extraordinară de fibre solubile şi insolubile, ceea ce ajută la diminuarea colesterolului. Cartoful contribuie totodată la eliminarea acidului uric, fiind indicat în gută, artroză şi reumatism. Slab hipnotic, dar şi calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele care suferă de insomnii, crampe sau tuse, pe fond nervos.

Mai mult, cartofii determină o ameliorare a stării generale a celor suferinzi şi favorizează cicatrizarea rănilor. Copt în cenuşă, cartoful este indicat chiar şi diabeticilor, păstrându-şi atît savoarea, cât şi calităţile nutritive.

Sursa: doctorulzilei.ro

 

Mai multe articole despre:
cartofi beneficii sanatate