MENIU

Tratamentul revoluționar pentru dinți te-ar putea ajuta să nu mai ai nevoie de dentist

Mulți dintre noi fug de vizita la dentist de frica plombelor dentare. Însă, un studiu arată că plombele dentare s-ar putea să nu fie atât de necesare pe cât se credea anterior.

Oamenii de știință de la University of Sydney au realizat un studiu care s-a întins pe o perioadă de șapte ani prin care demonstrează că abordarea clasică a dentiștilor în ceea ce privesc dinții cariați nu este cea mai bună variantă. După cum știi în cazul cariilor, dentiștii aplică de obicei plombe dentare.

„Nu este necesar pentru pacienți să aibă plombe pentru că nu este obligatoriu în multe cazuri de carii dentare", a explicat autorul principal, Wendell Evans, de la University of Sydney. „Această cercetare semnalizează nevoia pentru o schimbare majoră în felul în care cariile dentare sunt rezolvate de dentiști. Studiul nostru arată că o tactică preventivă are beneficii majore prin comparație cu practica noastră curentă".

De cele mai multe ori atunci când dentiștii identifică o carie se grăbesc să pună plombe, însă specialiștii explică că cariile nu progresează mereu, iar atunci când progresează, procesul nu este atât de rapid.

„Spre exemplu, în medie durează între patru și opt ani pentru ca o carie să progreseze de la stratul exterior al dintelui (smalțul) la stratul interior (dentina)", a zis Evans.

În acest sens, Evans și echipa lui au creat un set de reguli – Caries Management System (CSM) – prin care cariile dentare pot fi oprite, inversate și prevenite cu mult înainte să fie nevoie de vreo plombă.

Cea mai bună soluție prin care se poate întâmpla asta sunt radiografiile dar și alte tipuri de monitorizare dentară, cu ajutorul cărora apariția cariilor să poată fi observată din timp și tratată cu un lac bogat în flour. „Prin această metodă, riscul de apariție a cariilor a fost redus cu până la 50%", potrivit cercetătorilor.

Sursa

Mai multe articole despre:
dentist carii plombe dentare