MENIU

Transporturile, buget redus și în 2016. Cum a motivat fostul ministru al Finanțelor

Autostrăzile nu par a fi o prioritate pentru autorităţi nici anul viitor. Proiectul de buget pe 2016 prevede bugete mai mari pentru Preşedinţie, Parlament, SRI şi SIE, în vreme ce Ministerul Transporturilor şi cel al Mediului vor trebui să se descurce cu bani mai puţini. Potrivit unor surse Realitatea TV, suma prevăzută pentru Ministerul Transporturilor s-ar plasa sub 10 miliarde de lei, mai exact 7,7 miliarde de lei, pentru că, explică fostul ministru al Finanțelor, acest minister, în 2015, a primit 13 miliarde de lei, sumă din care a executat doar 20%.

Eugen Teodorovici a înmânat, miercuri, actulului ministru al Finanțelor, Anca Dragu, proiectul de buget pe 2016 care prevede venituri estimate la 230 de miliarde de lei, în timp ce cheltuielile sunt estimate la 250 miliarde de lei, potrivit Realitatea TV.

Concret, în 2016, vor primi bani mai mulți Administrația Prezidențială, Senatul, SRI și SIE, în timp ce sume mai mici vor reveni la Ministerul Transporturilor, Mediului și Societății Informaționale.

În ceea ce privește suma redusă pe care o vor primi Transporturile, Teodorovici a explicat că acest minister, în 2015, a primit 13 miliarde de lei, sumă din care a executat în proporție de 20%. Motiv pentru care proiectul de buget pe 2016 prevede bani mai puțini, potrivut unor surse, sub 10 miliarde de lei, respectiv 7,7 miliarde de lei este suma care se vehiculează.

 

 

Bugetul pe 2016: Creștere economică de 4,1%! Toate majorările salariale aprobate, incluse!

 

 

Bugetul pentru anul viitor a fost construit de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe un deficit de 2,95% din PIB, raportat la o creştere economică de 4,1%, stimulată de consum şi investiţii,  în timp ce Produsul Intern Brut a fost estimat la 746,6 miliarde lei.   Proiectul cuprinde toate majorările salariale aprobate, respectiv cu 25% pentru personalul din unităţile sanitare şi din sistemul de asistenţă socială, inclusiv a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, cu 15% a celor din învăţământ, din decembrie, şi cu 10% pentru restul bugetarilor.

"Construcţia bugetară pentru anul 2016 se bazează pe prognoza indicatorilor macroeconomici şi ia în considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor şi cheltuielilor bugetare, adoptate în ultima perioadă, de Guvern sau de către Parlament", a declarat Teodorovici miercuri, într-o conferinţă de presă, la prezentarea bilanţului mandatului.

Produsul Intern Brut a fost estimat la 746,6 miliarde lei, cu o creştere de 4,1%. Totodată, inflaţia medie anuală este prognozată la 0,5%, iar cursul mediu la 4,44 lei/euro.