MENIU

Traian Băsescu nu se lasă și cere înapoi vila de protocol și paza SPP - Decizia instanței pentru fostul președinte

Traian Băsescu, europarlamentar, fost președinte al României

Traian Băsescu, în vârstă de 71 de ani, vrea înapoi vila prezidențială, în care a locuit mai mulți ani. Instanța discută marți dosarul în care fostul președinte își cere înapoi casa pe care a pierdut-o după ce a fost declarat colaborator al securității, sub numele „Petrov”. 

Traian Băsescu încearcă în continuare să își recupereze vila de protocol și paza. Fostul președinte, în cazul căruia instanța a confirmat că a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ Petrov, are marți un nou termen de judecată. Traian Băsescu a chemat în instanță atât Serviciul de Protecție și Pază cât și Regia Autonomă de Administrație a Patrimoniului și Protocolului de Stat. Acesta a cerut anularea notificării de evacuare din vila de protocol amplasată în nordul Capitalei, pe strada Gogol.

Ca fost șef al statului, Băsescu a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol, în Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

Este al doilea proces deschis de Băsescu pentru a-și recupera privilegiile pierdute. 

Fostul președinte al României are decizie definitivă a Înaltei Curți, în care a fost declarat colaborator al fostei securități, sub numele de cod „Petrov”. Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

A fost notificat de către RA-APPS anul trecut, în 28 martie 2022, pentru a părăsi, în cel mult 60 de zile, vila de protocol atribuită pe durata vieții, în anul 2015, potrivit legii 406/2001. Însă, după modificarea legii, persoanele care sunt dovedite că au colaborat cu Securitatea, vizate de acest act normativ, nu mai pot beneficia de privilegiile conferite foștilor șefi ai statului român.

Traian Băsescu a făcut și o sesizare la Curtea Constituțională privind legea prin care isi pierde aceste privilegii: vila de protocol și paza SPP.

Traian Băsescu a deschis anul trecut, la Curtea de Apel Bucureşti, două procese împotriva Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). El a cerut, în primul, suspendarea efectelor hotărârii SPP de evacuare, iar în al doilea, anularea deciziei prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie şi pază. 

În urmă cu un an, Băsescu a părăsit vila de protocol și s-a mutat deja într-un cartier rezidențial din Sectorul 1 al Capitalei.