MENIU

Traian Băsescu, despre noul ambasador al României în SUA: ”Pălărie mare! Să nu-i cadă pe ochi”

Traian Băsescu a comentat vineri seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, decizia de numire a lui Andrei Muraru în funcția de ambasador al României în SUA. Fostul președinte a dat de înțeles că nu este cea mai potrivită persoană. În schimb, Băsescu a apreciat numirea lui George Maior în funcția de ambasador în Iordania. 

Băsescu a subliniat că în funcția de ambasador în SUA trebuie numit un diplomat cu experiență vastă, care să cunoască și să înțeleagă foarte bine problemele globale și modul în care funcționează administrația americană. 

”Pălarie mare...să nu-i ajungă pe ochi! Acolo trebuie un diplomat, un om hârșâit chiar în relația directă cu America. E foarte greu să ajungi la cunoașterea deplină a mecanismului politic și al administrației americane pentru că este uriașă ca dimensiuni și ea însăși, pentru America, este o administrație care gestionează probleme globale. Ca să fii ambasador acolo trebuie să le cam știi, să știi abordarea SUA, cum te raportezi tu ca ambasador al țării tale la acele probleme globale și interne ale SUA. Spre exemplu, orice s-ar întâmpla în SUA din punct de vedere democratic, mai fac protestatarii o vizită la Capitoliu, SUA vor rămâne țara care va da lecții de democrație globului, va da acel raport anual în care spune ce e bine și ce e rău”, a explicat Băsescu.

Andrei Muraru, viitor ambasador în SUA! Cine este cel care îi va lua locul lui George Maior

Despre numirea lui George Maior la ambasada din Aman, fostul președinte a subliniat că Iordania este o țară-cheie și un punct de sprijin pentru pacea din Orientul Mijlociu. 
”Cred că a depășit patru ani (în SUA - n.red) , mandatul unui ambasador este de patru ani. Am văzut o apreciere în presă precum că a avut o degradare abruptă, de la Washington în Iordania, la Aman. Iordania este o țară-cheie în Orientul Mijlociu, e o ambasadă grea și extrem de importantă ambasada de la Aman. Este o ambasadă care are un rol foarte important în relația cu Iordania care este, alături de Egipt, unul din punctele de sprijin pentru pacea pe care o proiectează americanii în Orientul Mjilociu. Deci nu-l plâng, nu a decăzut foarte tare. Sigur, era altceva dacă îl trimitea ambasador la Moscova sau Beijing, la una din superputeri, sau la Paris, pentru că sunt statele care sunt în Consiliul de Securitate. Nu poți să compari Iordania cu niciuna din ele, dar Iordania este o țară importantă în Orientul Mijlociu”, a spus Băsescu.