MENIU

VIDEO Tragedie în Myanmar, cel puțin 110 căutători de jad au murit în urma unui alunecări de teren

Tragedie în Myanmar, cel puțin 100 de mineri au murit într-o mină de jad

Tragedie în Myanmar. Cel puțin 110 oameni au fost uciși și alte zeci sunt dați dispăruți după o alunecare de teren care s-a produs joi, în zona unei mine de jad abandonate. Căutătorii de pietre prețioase au fost pur și simplu îngropați sub un val de noroi, ca urmare a ploilor abundente din ultimele zile. 

Autoritățile locale au anunțat că numărul victimelor va crește în orele următoare, pe măsură ce echipele de salvare vor reuși să extragă trupurile prinse sub valul de pământ. Pompierii au anunțat 113 decese, deşi nu au fost recuperate decât 26 de cadavre. Unul dintre martori a descris momentul tragediei. „Am văzut un munte de deșeuri pe cale să se prăbușească, iar apoi am auzit ,,Fugiți!". Într-o clipă toți oamenii de la baza dealului au dispărut”, a relatat supraviețuitorul. "Erau oameni blocați în noroi care strigau după ajutor, dar nimeni nu i-a putut ajuta."

Accidente similare se produc în mod frecvent în Myanmar. În aprilie anul trecut, cel puţin 54 de căutători de jad au murit în urma unei alunecări de teren, la o altă mină din regiunea nordică, potrivit BBC.



Mai multe organizații umanitare au atras atenția asupra situaţiei precare în care lucrează căutătorii de jad în aceste zăcăminte dezafectate. Ei sunt de multe ori exploataţi de grupări de gherilă, lorzi ai drogurilor, traficanţi de droguri sau de paramilitari.

Myanmar este ce mai mare producător mondial de jadeit, o varietate foarte apreciată de jad.

Mai multe articole despre:
Myanmar mina mortti decesen tragedie