MENIU

Tragedie în India - 13 MORȚI și 36 dispăruți la un templu din Cașmir, după ploile torențiale - Momentul viiturii - VIDEO

Tragedie în India - 13 MORȚI și 36 dispăruți la un templu din Cașmir, după ploile torențiale - Momentul viiturii

Ploile torențiale și abundente din India au provocat o uriașă tragedie la un pelerinaj în regiunea Cașmir. Cel puțin 13 oameni au murit și alți 36 sunt dați dispăruți după o viitură au fost răniți de o viitură în apropierea templului hindus Amarnath.  

Treisprezece persoane au murit şi alte 36 sunt date dispărute după ploile torenţiale care au provocat o viitură în apropiere de Amarnath, un altar hindus amenajat într-o peşteră situată în regiunea Caşmir din India.

Tragedia s-a petrecut în timp ce mai multe regiuni din India sunt sub cod roșu de ploi abundente. Inundații uriașe au fost în  Maharashtra, inclusiv în Mumbai, Raigad, Ratnagiri, unde apa ajungea până la brâu.



Cu ocazia unui pelerinaj anual, zeci de mii de hinduşi traversează gheţari şi poteci întrerupte de cursuri de apă pentru a ajunge la acea peşteră, ce conţine stalagmite de gheaţă şi care este considerată o manifestare fizică a zeului Shiva, potrivit Reuters, citată de agerpres.ro.

Echipele de salvare au recuperat opt cadavre după ce o rupere de nori s-a produs în proximitatea peşterii, a anunţat şeful Poliţiei din Caşmir, Vijay Kumar. "Mai multe corturi şi bucătării comunitare au fost luate de ape în timpul unei viituri", a adăugat el.



Un alt oficial indian, care nu a fost însă autorizat să stea de vorbă cu reprezentanţii mass-media, a dezvăluit că bilanţul tragediei este mai mare, fiind de 13 victime, întrucât alte cinci cadavre au fost recuperate între timp de echipele de intervenţie.

Prim-ministrul Narendra Modi a publicat pe Twitter un mesaj în care s-a declarat profund îndurerat şi a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.

"Operaţiunile de căutare şi salvare sunt în curs de desfăşurare. Toată asistenţa posibilă este furnizată celor afectaţi", a adăugat premierul Indiei.

Peştera este acoperită cu zăpadă în cea mai mare parte a anului, însă autorităţile indiene le permit pelerinilor să o viziteze pentru 45 de zile în timpul verii, după ce creşterea temperaturilor provoacă topirea gheţii şi facilitează accesul în zonă.

Pelerinajul din acest an este primul care a avut loc după o pauză de doi ani cauzată de pandemia de COVID-19. Autorităţile indiene se aşteaptă la un număr record de 800.000 de pelerini hinduşi, după ce peste 60.000 au sosit în faţa altarului în primele 10 zile ale evenimentului.

Soldaţi indieni purtând arme de asalt automate şi veste antiglonţ au fost trimişi pentru a păzi căile de acces de la începutul din luna iunie al acestui pelerinaj organizat într-o regiune cu populaţie majoritar musulmană.