MENIU

Tradiția care arată că primăvara este aproape. „Nu și-au văzut umbra!”

Tradiția care spune că primăvara este aproape. Foto/Profimedia

În fiecare an, la data de 2 februarie, ursul îşi părăseşte bârlogul, devenind un bun indicator meteorologic pentru lumea satului şi, potrivit tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă.

Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi părăseşte şi chiar îşi distruge bârlogul, însă dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura încă 40 de zile.

"Tradiţia populară spune că dacă ursul nu-şi vede umbra, asta înseamnă că rămâne afară, deoarece primăvara va veni în curând. Astăzi, cei opt urşi nu şi-au văzut umbra, asta înseamnă că putem fi optimişti şi aşteptăm sosirea primăverii. În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, cutia cu ploaia a fost aleasă, Martin e cel care a distrus cutia şi a obţinut bunătăţile din ea", a declarat presei biologul Halmágyi Ildikó, de la grădina zoologică din Târgu Mureș.

Zilele Ursului, a mai spus biologul, durează până în data de 4 februarie, iar până atunci vizitatorii sunt invitaţi să se alăture unui joc special, care constă în completarea unui rebus care are ursul ca tematică.

„Ursul brun este o specie controversată în România. Scopul nostru este să oferim informaţii corecte şi ştiinţifice în ceea ce priveşte ursul şi speciile de urs. Este foarte important ca omul şi animalele sălbatice să trăiască împreună, să înţelegem convieţuirea speciilor, este foarte important şi dacă vorbim despre urs şi om, este foarte important să încercăm să eliminăm posibilele conflicte şi să respectăm natura aşa cum este ea", a precizat Halmágyi Ildikó.

Mai multe articole despre:
traditie obiceiuri urs primavara